Sindikat znanosti poručuje Jovanoviću: Ne iznosite neistine i ne igrajte se ljudima!

Sindikat znanosti poručuje Jovanoviću: Ne iznosite neistine i ne igrajte se ljudima!

Foto: Hina

"NE IZNOSITE neistine i ne igrajte se ljudima", poručuju u otvorenom pismu ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ogorčeni su njegovim izjavama o razlozima nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, kao i napadima na Vilima Ribića, koji poručuje da je Jovanoviću, uz nedostak argumenata, jedino ostalo lijepiti etikete.

"Jedini razlog zašto su pregovori sa Sindikatom visokog obrazovanja i znanosti stali je 2,5 milijuna kuna koje je gospodin Ribić primao sve protekle godine za rad svojih sindikalnih povjerenika", rekao je početkom tjedna resorni ministar Jovanović.

Ribić odgovara, novac se distribuirao sindikalnim podružnicama za rad aktivista sukladno Zakonu punih 23 godine, i to svakako nije razlog nepotpisivanja KU za znanost. On nije potpisan jer ne pristajemo na smanjenje plaća, za što ne postoji niti jedan opravdan razlog. Tu je odluku početkom travnja jednoglasno usvojilo Veliko vijeće Sindikata znanosti i ne radi se o odluci jednog čovjeka, poručio je predsjednik vijeća Vilim Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nemoguće je da jedan zlotvor, ako sam to ja, po ministrovima riječima, može manipulirati s 28 ljudi iz visokoškolskog sustava, a da će oni raditi ono što se Ribiću smisli. Vidite s kakvim apsurdima barataju naši ministri. U što se oni upuštaju. To je ispod svake razine", kazao je Ribić.

Odricanjem od dodatka od 4, 8 i 10% za godine staža odrekli bi se i mogućih sudskih tužbi na koje naši članovi imaju pravo, a istovremeno ne bi mogli ni organizirati štrajk planiran za ovaj mjesec, poručuju sindikalisti. Ne vide zašto bi njihovi članovi pristali na smanjenje plaća, a nekvalitetno radi Vlada.

"Oni su ti koji sve dosadašnje uspjehe omalovažavaju, oni su ti koji ne primjećuju genijalni um predsjednika Vlade, sindikalni čelnici su zli i s njima tko obračunava, njemu raste rejting u vlastitoj stranci. To je istina o tome zašto je fokusirao svu svoju izjavu da sam ja taj koji nešto priječi i da sam ja taj koji je primao nekakve novce", istaknuo je Ribić.

Nadaju se iz Sindikata da će se najesen nastaviti pregovori o Kolektivnom ugovoru, te da će s druge strane, do tada možda sjediti novi ministar koji, kažu, za promjenu razumije sustav. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara