Sindikati dali potporu učiteljima: "Nastavnici su sve samo ne zadovoljni i motivirani"

Foto: Hina

SINDIKALNE središnjice uputile su pismo potpore Hrvatskom sindikatu učitelja.

"Potkraj 2011. godine slušali smo kako `samo kvalitetno obrazovanje donosi bolju budućnost, a kvalitetna znanstvena djelatnost veću konkurentnost, da samo zadovoljni i motivirani nastavnici mogu odgajati i obrazovati zadovoljne učenike`. Te 2011. godine političke stranke Kukuriku koalicije napominjale su i kako će `promijeniti način i sadržaj djelovanja u obrazovanju i znanosti` (Plan 21).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I jesu! A kako? Tako da su donijeli odluku o otkazivanju granskih kolektivnih ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama te za znanost i visoko obrazovanje, čime su pogazili, kolektivnim ugovorima ugovorena, načela promicanja socijalnog partnerstva i kolektivnog pregovaranja.

Sada, ponovno bez analitičkih podloga, predlažu i Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi kojim mnogi poslovi koji su dosada bili sadržajima za određivanje radnog vremena to više neće biti. Među njima su izbačeni i poslovi sindikalnog povjerenika, povjerenika radnika za zaštitu na radu, osoba za zaštitu dostojanstva radnika… !?

Jasno je vidljiva namjera da Vlada, u ulozi poslodavca, jednostranom odlukom, umjesto pregovorima sa sindikatom, želi odlučivati o sudbini `prosvjetara`, koji su sve, samo ne zadovoljni i motivirani. Jasno je vidljiva namjera da se svako sindikalno djelovanje i sindikat jednostavno želi - uništiti!

Stoga primite punu podršku u Vašim industrijskim akcijama usmjerenim ka očuvanju dostojanstva zaposlenih u prosvjeti", stoji u pismu potpore Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara