Sindikati i dalje nezadovoljni pravilnikom o normama: Neki učitelji će na jesen ostati bez posla

Foto: Hina

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta danas će predstaviti Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi. Usprkos informacijama da će Ministarstvo nakon niza kritika odustati od njega, pravilnik će nakon predstavljanja vrlo brzo i stupiti na snagu.

"Možemo reći da je taj pravilnik po svom sadržaju bolji od onog što je zapravo bilo ponuđeno u javnoj raspravi, međutim da je sa svojim sadržajem daleko od onoga kakvim bi trebao i mogao biti", rekao je iz sindikata Preporod Željko Stipić. On napominje kako je ipak, zahvaljujući sindikalnom pritisku, najgori scenarij za sada je izbjegnut. Dva sata razredništva tjedno uvrštena su u redovnu nastavu čime je na razini cijele zemlje spašeno preko 8 i pol tisuća razrednika jer se time olakšava mogućnost stjecanja prava na punu normu, odnosno punu plaću.

To je, kaže Stipić, poboljšanje u odnosu na prvu verziju pravilnika, no upozorava i na nedostatke.

"Loše je to što pojedini poslovi u osnovnim školama i dalje ostaju podcijenjeni, to što pojedina rješenja i dalje ostaju razjednačena u osnovnim i srednjim školama i loše je, naravno, to što mi nigdje ne vidimo brigu o svima onima koji će zbog ovakvog pravilnika ostati od jeseni bez pune norme, a time i pune plaće, odnosno za one koji će možda i ostati bez posla."

Ministar Željko Jovanović najavio je i veće plaće, za učitelje do 3, za mentore 6 i za savjetnike do 8 % no u Preporodu kažu kako je to ohrabrujuća vijest tek ako se njoj površno pristupi.

"Kad se malo pažljivije pogleda što iza toga stoji, mi nismo zadovoljni s time. Naime, nakon što bude promijenjena ta uredba o koeficijentima, mi ćemo vrijednost u službi u školama honorirati samo kao i u svim drugim javnim službama. Dakle, s onih 0,5% po godini staža", poručuju iz Preporoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara