Sindikati poručuju Vladi: Ako poslušate MMF, izvest ćemo sve građane na ulicu!

Sindikati poručuju Vladi: Ako poslušate MMF, izvest ćemo sve građane na ulicu!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

PRIJE samo nešto više od mjesec dana činilo se da je Međunarodni monetarni fond (MMF) progledao i odlučio okrenuti novi list. Svi su svjetski mediji tada prenijeli izvještaj kojeg je objavio Washington Post, a u kojem su glavni ekonomisti MMF-a Olivier Blanchard i Daniel Leigh priznali da je forsiranje mjera štednje bila velika pogreška.

U radnom izvještaju nazvanom "Greške u prognozama rasta i fiskalni multiplikatori" MMF-ovi ekonomisti priznali su da su pogrešno prognozirali učinke koje će mjere štednje imati na zadužene europske države poput Grčke, Španjolske ili Portugala. Međutim, samo mjesec i pol dana kasnije, MMF Hrvatskoj nameće istu politiku kakvu je forsirao u tzv. perifernim europskim ekonomijama.

Misija MMF-a posjetila je Hrvatsku i sastavila izvješće objavljeno na stranicama Hrvatske narodne banke (HNB). U tom izvješću MMF poručuje da su jedini lijekovi za trenutno stanje hrvatskog gospodarstva privatizacija, fleksibilizacija tržišta rada i rezanje proračunskih izdataka za plaće, mirovine i zdravstvo.

Grčić: Moramo mijenjati mirovinski sustav

Sugerirao je MMF i neke konkretne mjere, poput povećanja dobne granice za mirovinu na 67 godina za muškarce i žene. To je jedna od odredbi koja bi trebala biti dio sveobuhvatne reforme mirovinskog sustava, a koju MMF očekuje već u narednim mjesecima. "Nekih promjena u mirovinskom sustavu sigurno će morati biti", kaže Branko Grčić, potpredsjednik i ministar u Vladi Zorana Milanovića.

No, konkretne odredbe koje je MMF iznio u svom izvještaju Grčić naziva samo "prijedlozima o kojima će se razgovarati sa socijalnim partnerima". Iz sindikalnih krugova, međutim, stižu drugačije reakcije. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Vladi zamjera upravo nedostatak dijaloga sa socijalnim partnerima, odnosno činjenicu da za prijedloge mirovinske reforme doznaju upravo od MMF-a.

Sever: Svoje propuste prebacujete na leđa građana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekivali smo da će MMF pozdraviti  Vaše najave vezane uz smanjenje plaća u javnom sektoru i da će ih doista ocijeniti koracima u pravom smjeru. Ali doista nismo očekivali da ćemo od MMF-a doznati kako planirate i konkretne reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava", poručuje Sever, te dodaje: "Zar ste doista mislili da se najprije o takvim reformama morate dogovoriti sa MMF-om, a onda ih komunicirati hrvatskoj javnosti?!".

"Od MMF-a doznajemo da još niste završili sa svojim prebacivanjem tereta propusta i promašaja Vaše vlade na leđa građana, nego te iste građane namjeravate dodatno opteretiti novim troškovima vezanim uz zdravstvo, kao i natjerati ih da doista rade do izmještanja sa radnog mjesta na groblje kako bi što manje opterećivali zdravstveni i mirovinski sustav te državni proračun. Doista je previše", kaže Sever.

Kreće rezanje plaća

Bilo previše ili ne, upitno je koliko sindikati mogu utjecati na Vladine odluke. Već u četvrtak će tako Vlada donijeti odluku o najavljenom rezanju plaća za tri posto zaposlenicima u javnom sektoru. Vidljivo je to iz dnevnog reda 78. sjednice Vlade koji je, zajedno s pripadajućim dokumentima, već u srijedu navečer objavljen na Vladinim internetskim stranicama, što je u suprotnosti sa dosadašnjom praksom da se materijali objavljuju tek nakon sjednice.

Iz objavljenih dokumenata vidljivo je da će se plaće rezati policajcima, diplomatima, vojnicima, državnim dužnosnicima, sucima... Pošteđeni rezova bit će, kako je ranije najavio premijer Milanović, tek učitelji i profesori, kojima će koeficijent čak malo i porasti. Doduše, kad se uzme u obzir da su i djelatnici u školstvu prije par mjeseci ostali bez dodataka na plaće, ispast će da su i oni u konačnici u minusu.

Sindikati prijete ulicom

Jedina opcija koju sindikati imaju je prijetnja izvođenjem građane na ulice, što je Sever već i najavio. Prvi čovjek Nezavisnih hrvatskih sindikata kaže da će, ukoliko Vlada pokuša izmijeniti Zakon o radu prema odredbama koje nameće MMF, "na ulice pozvati ne samo svoje članove, već i studente, školarce, nezaposlene, umirovljenike, dakle sve građane, jer je očigledno kako nam jedino ulica preostaje da bismo se borili za prava hrvatskih radnika".

"Doista nam neće biti teško pozvati i izvesti ljude na ulicu. Sada je sasvim suvišno spomenuti, jer je evidentno i iz ove Zaključne izjave MMF-ove Misije, kako socijalni dijalog za Vašu Vladu očito ne samo da nema značaja, nego Vam je i potpuno suvišan. Pa što biste se dogovarali i pregovarali sa socijalnim partnerima, što biste pitali građane, ako sve to lijepo možete dogovoriti sa MMF-om, Svjetskom bankom, bonitetnim agencijama i drugima?! Zar Vam je važnije odobrovoljiti i zadovoljiti te iste 'bjelosvjetske moćnike', nego li služiti interesima hrvatskih građana? Jesu li Vam doista ti građani toliko malo važni?", poručuje Sever.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara