Sindikati protiv ponovnog smanjenja plaća u javnim službama, Mrsić uvjerava: Neće biti novih rezova!

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

SINDIKAT zaposlenih u školstvu 'Preporod' odlučno se protivi najavi novog smanjenja plaća u javnim službama, poručuje predsjednik Željko Stipić. Pristigli prijedlog izmjena Zakona o plaćama u javnim službama u Preporodu zvoni na uzbunu. Stipić u tome vidi jasnu namjeru Vlade.

"Jasna je namjera da kroz predstojeće granske kolektivne ugovore svim zaposlenima u javnim službama smanji ponovo plaće, za 4, 8 i 10 posto. Zaposlenima s 20 godina četiri posto, s 30 godina osam posto, a zaposlenima s 35 godina, deset posto'", negoduje Stipić.
 
Novo 'rezanje' plaća najviše bi pogodilo učitelje i nastavnike, upozorava.
 
"To više ne bi bilo ni preko praga izdržljivosti. Oni bi zapravo postali siromasi", upozorava Stipić. Što kane poduzeti kako se najcrnji scenarij ipak ne bi dogodio, u 'Preporodu' će više otkriti na konferenciji za novinare.
 
Mrsić: Neće biti novih rezanja plaća
 
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić odbacio je nagađanja o novom smanjivanju plaća zaposlenima u školstvu, rekavši da će se sudbina dodataka na plaću u svim javnim službama znati tek nakon završetka pregovora o granskim kolektivnim ugovorima.

"Najave ukidanja dodataka na plaću prosvjetara od 4,8 i 10 posto medijska su nagađanja. Pregovorima su obuhvaćene sve javne službe, od socijale i zdravstva do prosvjete i znanosti, a nakon njihova dovršetka moći će se govoriti o tome hoće li se i kome smanjiti plaće", kazao je ministar Mrsić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara