Sindikati protiv zapošljavanja u Holdingu putem agencija: "Krše se osnovna prava radnika"

Foto: Arhiva

ZAPOŠLJAVANJA radnika putem agencija, akumulira nove troškove, a ne povećava učinkovitost radnog sustava. Zaključak je to današnje press konferencije Koordinacije sindikata Holdinga povodom najave Uprave o zapošljavanju oko 1.200 radnika u Podružnicama, preko agencija za povremeno i privremeno zapošljavanje.

"Outsourcing je povrat u robovlasnički sustav i radnici nisu roba koja se može iznajmljivat, time se krše njihova osnovna prava", rekao je Darko Kleinberger iz Koalicije sindikata Holdinga.

"Postalo je pravilo da ljudi koji su bili zaposleni preko ugovora o radu na određeno vrijeme ili agencijskih ugovora, jednostavno se raskidaju s njima ugovori, odnosno prestaju važiti, i istječu im, jednostavno ih se simulirano traži da odu u agenciju da ih agencija zaposli ponovo na ista radna mjesta".

Agencijski radnici nemaju fiksno radno vrijeme, beneficije poput regresa, božićnice, ali i ne mogu biti kreditno sposobni upravo zbog ugovora na određeno vrijeme čime se krše njihova osnovna prava, napominje Kleinberger. U Holdingu je trenutno zaposleno 468 "privremenih" agencijskih radnika. Jelena Šercer iz podružnice Čistoće iznijela je podatke iz te podružnice.

"Outsourcing akumulira nove troškove"

"Izvadili smo statistiku koja kaže da je 38 radnika zaposleno 2009., znači 6 godina rade i mijenjali su tri agencije. 29 ih radi 5 godina, 13 ih radi 4 godine, 90 tri godine i 6 ih radi 2 godine. U 2014.-toj smo ih primili samo 6. Što to znači privremeno? Nikako ne mogu biti privremeno ako radnik radi 6 godina na istom radnom mjestu, npr. komunalni radnik."Outsourcing akumulira nove troškove, a ne povećava učinkovitost radnog sustava, poručuju sindikati i te dodaju da agencijski radnik nije jeftiniji od stalno zaposlenih ako se poštuje zakon", kaže Kleinberger.

"Druga je stvar ako poslodavac to ne poštuje pa agencijskim radnicima ne isplaćuju nekakva davanja u smislu božićnica, regresa, sve ono što mi imamo okvirno dogovoreno sa kolektivnim ugovorom, jer on ne obuhvaća takve radnike koji su preko agencija. Ali je zakon bio jasan i rekao je da svi oni trebaju dobiti plaćeno sve što dobivaju i radnici koji se zapošljavaju. Tako da ne stoji tvrdnja da su oni jeftiniji, ako se poštuje zakon, ako se ne poštuje zakon onda je to naravno siva zona manipulacije".

U Holdingu i Gradskoj upravi i dalje je na snazi zapošljavanje isključivo radnika preko agencija, zato su sindikati dogovorili sastanak sa Gradonačelnikom Milanom Bandićem i Upravom Zagrebačkog holdinga idući tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara