Sindikati vs. Uprava: U Croatia Airlinesu približili stavove, ali prekidaju li štrajk?

Foto: Marko Todorov / Cropix

ŠTRAJK pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa nastavljen je šesti dan. Gubici kompanije se gomilaju, no prvi put ipak su se približila stajališta sindikata i Uprave.

Novi, šesti dan štrajka dvaju sindikata nacionalnog avioprijevoznika donio je ipak novu rundu razgovora s Upravom kompanije. Unatoč poruci da kupovanje socijalnog mira koji bi ugrozio restrukturiranje nije opcija, Uprava je štrajkašima danas ponudila novi plan ušteda. Je li dovoljno razumna kako su sindikati tražili i dostatna za prekid štrajka, do zaključenja ovog priloga odluka nije pala. Kada bi trebala, predsjednik sindikata pilota Zoran Bilić nije mogao reći.

"Iskreno, ne mogu vam ni to reći. Očekujemo da bi danas bila odluka, ali u ovom trenutku ne mogu reći", poručio je Bilić.

Obje strane tijekom poslijepodneva oprezne u izjavama o mogućem dogovoru i uvjetima. Član Uprave Zlatko Širac ponovio je njihov glavni.

"Jedini uvjet koji je uprava postavila je da se prekine štrajk i otvore novi pregovori", istaknuo je Širac.

Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja navela je, pak, one sindikalne.

"Osim ispoštovanja one garancije o 42 otkaza, koju smo i dobili, usmeno doduše, a koja nije bila uvjet za počinjanje štrajka, tražimo da taj Kolektivni ugovor koji smo imali ne nestane u potpunosti u formi. I da dio financijskog i materijalnog troška koji moramo snositi ne bude toliko nesrazmjeran u odnosu na druge zaposlenike", objasnila je Lojo.

Tko će na kraju popustiti, teško je predvidjeti dok jedni i drugi suprotnu stranu pozivaju na razumno rješenje.

U slučaju drugog javnog poduzeća, HŽ Putničkog prijevoza, pregovori sa Sindikatom strojovođa završili su potpisanim socijalnim mirom u idućih godinu dana. Je li moguć sličan ishod u Croatia Airlinesu?

"Smatramo da je ova platforma koju pokušavamo dogovoriti dobra osnova da se dogodi upravo to. Dakle, potpisivanje Kolektivnog ugovora i sporazuma koji bi regulirao jučer i danas dogovoreno i povratak normalnim operacijama", optimistično je zaključio član Uprave Širac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara