Širi se špijunski skandal: NSA prisluškivala Erdogana i lidere članica G20

Širi se špijunski skandal: NSA prisluškivala Erdogana i lidere članica G20

Ilustracija: Guliver image/Getty images

AMERIČKA Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) u želji da diskreditira radikalne islamiste pratila je neke od njih nastojeći utvrditi njihove sklonosti kada je u pitanju korištenje pornografskog sadržaja na internetu, objavio je u srijedu Huffington Post pozivajući se na jedan od dokumenata koje je dostavio nekadašnji suradnik agencije Edward Snowden.

NSA je željela ukazati na "hipokriziju" šest osoba koje je stavila pod prismotru, a riječ je o osobama koje se deklariraju kao radikalni islamisti posvećeni džihadu, muslimanskom svetom ratu, doznaje se iz dokumenta što ga je pribavio ovaj bivši suradnik agencije kojega Washington traži zbog otkrivanja podataka o metodama kojima se SAD služio u nadzoru telekomunikacija.

Autoritet tih osoba puno je ranjiviji u slučaju da njihove privatne životne navike nisu sukladne javnim zalaganjima, a takve slabosti, ako se otkriju, dovode u pitanje njihovu posvećenost džihadu što prijeti potkopavanjem njihova autoriteta, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se ne navode imena nadziranih islamista niti mjesta gdje se oni nalaze, iako se navodi da su svi izvan SAD-a, no ističe se da nije riječ o ljudima koji su povezani s terorističkim aktivnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument do kojega je došao Huffington Post najnoviji je u nizu dokumenata koji se našao na naslovnicama međunarodnog tiska zahvaljujući otkrićima Edwarda Snowdena, koji se trenutačno nalazi u izbjeglištvu u Rusiji.

NSA nije demantirala sadržaj članka niti vjerodostojnost dokumenta koji je objavio Snowden.

NSA prisluškivala Erdogana i lidere članica G20

SKANDAL s prisluškivanjem svjetskih dužnosnika od strane Američke sigurnosne agencije dodatno se proširio. Kanadski CBC je objavio detalje koji ukazuju da je NSA, zajedno s kanadskom obavještajnom službom CSEC, prisluškivao lidere zemalja tijekom održavanja summita G8 i summita G20 u Torontu 2010. godine.

CBC navodi da je zahtjev za prisluškivanje NSA pod uputila tadašnjem i aktualnom premijeru Kanade Stephanu Josephu Harperu, koji ga je i odobrio. NSA je potom iz Američke ambasade u kanadskoj Ottawi šest dana prisluškivala lidere 25 zemalja sudionica summita, a među njima je bio i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara