Sirijska oporba pristala na mirovne razgovore: "U budućnosti zemlje nema mjesta za Asada"

Sirijska oporba pristala na mirovne razgovore: "U budućnosti zemlje nema mjesta za Asada"

Foto: Guliver Image / Getty Images

SIRIJSKA oporba je u ponedjeljak pristala sudjelovati na mirovnim razgovorima u Ženevi ali je istaknula da predsjednik Bašar al-Asad ne može imati ulogu u prijelaznoj vladi koja bi trebala okončati dvije i pol godine dug građanski rat u Siriji.

Sirijska nacionalna koalicija zatražila je kao preduvjet za dolazak u Ženevu oslobađanje žena i djece iz sirijskih zatvora i ublažavanje vojnih opsada područja pod nadzorom pobunjenika.

Još nije dogovoren datum za razgovore, koji su u više navrata odgađani zbog nesuglasica između Washingtona i Moskve i neuspjeha koalicije da do sada definira svoja stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koalicija je pristala sudjelovati na konferenciji na temelju prebacivanja vlasti na prijelaznu upravu s punim ovlastima, uključujući predsjedništvo, vojsku i sigurnost", rekla je oporba nakon dogovora.

U sirijskoj budućnosti ne može biti mjesta za Asada "ili njegove pomoćnike koji su okaljani sirijskom krvlju", rekla je oporba.

SAD je pozdravio odluku oporbene koalicije da sudjeluje na razgovorima i podržao njene uvjete u vezi oslobađanja zatvorenika i humanitarnog pristupa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara