Šišljagićeva ostavka odbijena: "Znam da sam trn u oku političkim opcijama"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić podnio je u petak ostavku na tu dužnost te izrazio namjeru da napusti i mjesto osječko-baranjskog župana zbog istrage koju protiv njega vodi USKOK, ali je predsjedništvo stranke kasno na večer odbacilo njegovu ostavku.

HDSSB je priopćio da je Šišljagić u petak na sjednici proširenog predsjedništva stranke podnio pisanu ostavku na mjesto predsjednika stranke te "ponudio i prijedlog napuštanja mjesta župana". Svoju je odluku objasnio zaključkom da je riječ o "moralnom činu", nakon što je USKOK objavio da je protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje u zloporabu položaja.

Predsjedništvo HDSSB-a je međutim jednoglasno odbilo Šišljagićevu ostavku, priopćila je stranka, a izrazilo mu je i potporu u daljnjem obnašanju dužnosti župana.

"Znam da sam trn u oku političkim opcijama"

Danas je u Osijeku odbacio sve tvrdnje da je na bilo koji način sudjelovao u nečasnim radnjama, posebice u primanju mita, posredovanju u primanju mita, uzimanju novca, ili nekim drugim insinuacijama, koje su se pojavljivale u medijima. Na izvanrednoj konferenciji za novinare Šišljagić je ustvrdio da se u Županiji kontinuirano radilo u skladu sa zakonom, propisima i aktima Županije, te da to potvrđuju kontrole financijskih izvješća i obavljene revizije jer je Županija svake godine dobivala bezuvjetno mišljenje. Dodao je da to se odnosi i na HDSSB.

Istaknuo je da poštuje tajnost istražnih radnji, koje su u Županiji počele u rujnu prošle godine, ali da određeni mediji o tome kontinuirano izvješćuju, pokušavajući ga diskreditirati kao župana i predsjednika stranke, kao i HDSSB u cjelini. "Znam da sam trn u oku političkim opcijama, zbog mog osobnog djelovanja, i djelovanja stranke u cjelini i to od 2005. godine. Stalno se provlače ovakvi pokušaji kompromitacije kojima nas se pokušava prikazati kao kriminalnu organizaciju", izjavio je Šišljagić.

Poručio je kako je "potpuno čist i da odlučno odbacuje sve neutemeljene sumnje", dodavši kako vjeruje da će mjerodavne institucije smoći snage da ovaj slučaj riješe brzo i učinkovito.

Ne sumnjam kakav će biti rezultat, i da će sve sumnje biti odbačene što će vratiti ugled Županije i stranke narušen medijskim napisima". Šišljagić se nada da se mjerodavne institucije, "u duhu tajnosti istrage, neće nastaviti reklamirati prema medijima, već će postupak provesti prema zakonu i propisima".

Predsjednik HDSSB-a poručio je da ovaj slučaj neće omesti stranku u političkom djelovanju, a neće omesti ni osam političkih stranaka, okupljenih u Savezu za Hrvatsku, s kojima HDSSB izlazi na izbore za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na novinarsko pitanje dovodi li ovaj slučaj u vezu s činjenicom da je HDSSB svojim protivljenjem zaustavio ustavne promjene, Šišljagić je odgovorio - neka javnost o tome sama prosudi.

USKOK ga tereti da je oštetio županiju za najmanje 200 tisuća kuna


Sinoć se sastao i izvršni odbor stranke, koji je podupro odluku predsjedništva o odbijanju ostavke.

USKOK tereti Šišljagića da je, uz pomoć dvojice suradnika, tijekom 2011. i 2012. osječko-baranjsku županiju oštetio za najmanje 200 tisuća kuna, jer je navodno od tvrtki kojima je odobrena županijska financijska pomoć čak 80 posto donacija primao natrag "na ruke".

Šišljagić je potom u izjavi za Hinu kazao da ga nitko do sada nije kontaktirao ni tražio informacije, no da se u svakom trenutku spreman odazvati na poziv.

Potvrdio je da je Uskok još jesenas provodio istražne radnje u županiji te da je svim svojim pročelnicima naložio da na zahtjev dostave svu potrebnu dokumentaciju.

HDSSB je u priopćenju nakon sjednice predsjedništva i izvršnog odbora također poručio kako su ta tijela utvrdila da druge dvije osobe protiv kojih je pokrenuta istraga nisu članovi stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara