Sjeverna Koreja odgodila susrete korejskih obitelji koje su već šest desetljeća razdvojene

Foto: Guliver Getty Images

SJEVERNA KOREJA objavila je u subotu da do daljnjega odgađa susrete obitelji koje su odvojene zbog Korejskog rata sve od razdoblja 1950.-1953. te su tako unazadili višemjesečne napore za normalizaciju odnosa među susjednim zemljama.

Obitelji koje su razdvojene više od šest desetljeća trebale su se naći u srijedu u Mount Kumgangu, sjeverno od granice s vojskom, gdje su trebale provesti šest dana.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA citira vladin odjel zadužen za prekogranične odnose prema kojemu je razlog te odgode "neprijateljska" politika Seula.

Južna Koreja izjavila je pak kako je duboko pogođena odlukom Pjongjanga koja je "slomila srca" brojnih korejskih obitelji koje tuguju jer su razdvojene od svojih članova obitelji.

Sjevernoj Koreji važniji turizam od obitelji


Profesor Yang Moo-jin sa Sveučilišta za sjevernokorejske studije u Seulu kaže kako Sjeverna Koreja prvo želi da se Južna Koreja što prije izjasni o turizmu u Mount Kumgangu koji se nalazi u Sjevernoj Koreji.

To je prije bila hit destinacija za obitelji s juga i predstavljala je simbol suradnje između dviju Koreja. No, nakon što su Južnokorejci prestali dolaziti prije pet godina, odmaralište se pretvorilo u grad duhova.

Iz Sjeverne Koreje su shvatili da ne mogu bez dolazaka južnih susjeda pa nastoje sa Južnom Korejom riješiti to pitanje, a tek onda pitanje razdvojenih obitelji, dok Južna Koreja misli suprotno.

Inače, Seulu se predbacuje da je izvodio vojne manevre zajedno s SAD-om, a iako su prošlog tjedna ponovno otvorili zajednički industrijski kompleks Kaesong, napetosti između Sjeverne i Južne Koreje i dalje ne prestaju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara