Skandal u Velikoj Britaniji: Piletina u supermarketima zaražena opasnom kampilobakterijom

Skandal u Velikoj Britaniji: Piletina u supermarketima zaražena opasnom kampilobakterijom

Ilustracija: Arhiva

TRI najveća britanska lanca supermarketa - Tesco, Sainsbury`s i Marks&Spencer - pokrenula su hitne istrage svojih proizvoda od piletine nakon što je The Guardian otkrio higijenske nedostatke u industriji piletine.

Skrivene snimke i fotografski dokazi, kao i informacije zviždača, otkrili su kako se stroga higijenska pravila, koja bi trebala spriječiti zarazu mesa potencijalno smrtonosnom kampilobakterijom, na britanskim farmama i u tvornicama vrlo često zaobilaze, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima, dvije trećine piletine koja odlazi u maloprodaju u Velikoj Britaniji zaraženo je kampilobakterijom. Radi se o bakteriji koju se može ubiti kuhanjem, ali se njome svake godine zarazi oko 280.000 Britanaca, a stotinu ih umre od posljedica zaraze.

Kako je pokazala istraga The Guardiana, dva najveća britanska prerađivača peradi, 2 Sisters Food Group i Faccenda, zaobilazili su na svojim farmama i tvornicama stroge higijenske mjere pri preradi mesa. Obje tvrtke optužbe opovrgavaju. Britanska Agencija za hranu najavila je istragu, a britanske prerađivače se optužuje da su hranu koja je pala na pod vraćali u proizvodnju, da su u njihovim tvornicama kvarovi doveli do toga da se perje, crijeva i iznutrice gomilaju satima, a da je proizvodnja nastavljena te da vruća voda u spremištima nije čišćena i po tri dana.

Opasna kampilobakterija uzrokuje proljev, vrućicu i povraćanje, a može biti i smrtonosna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara