Škole u Pešavaru nakon pokolja učenika opet rade, ali uz bodljikavu žicu

Škole u Pešavaru nakon pokolja učenika opet rade, ali uz bodljikavu žicu

Foto: FAH

PAKISTANSKE škole danas su ponovno otvorile vrata nakon napada talibanske skupine na školsku ustanovu u Pešavaru, na sjeverozapadu zemlje, u kojemu je pobijeno 150 ljudi.

U tom napadu na školu u koju su uglavnom išla djeca vojnih dužnosnika koji se dogodio 16. prosinca i u kojemu je život izgubio najveći broj ljudi dosad, snažno je potresao Pakistan, muslimansku zemlju s gotovo 200 milijuna stanovnika u kojoj su napadi gotovo svakodnevna pojava.

Kao odgovor na taj napad vlasti su ukinule moratorij na smrtnu kaznu za slučajeve terorizma, pogubile devet osoba, odobrile osnivanje vojnih sudova koji će civilima suditi za terorizam i bombardirale talibanska uporišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas je dvadesetak vojnih čelnika, među kojima i zapovjednik moćne vojske, general Raheel Sharif, primilo učenike i njihove obitelji u vojnoj školi u Pešavaru, gdje je pojačana sigurnost, javlja AFP s terena.

Svi koji ulaze u tu školu moraju odsad proći kroz detektor metala. Nastava se nastavlja u veoma malom broju privatnih škola.

Vlasti su pozvale škole na oprez, da u krugu zgrade podignu zid s bodljikavom žicom i pojačaju broj zaštitara ako je moguće.

Odgovornost za taj krvavi napad preuzela je skupina pakistanskih talibana TTP koja se već osam godina bori protiv vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara