Slabi potražnja za zlatom: Snažniji pad cijena sprječava potražnja iz Kine i Indije

Slabi potražnja za zlatom: Snažniji pad cijena sprječava potražnja iz Kine i Indije

Foto: gold.org

U DRUGOJ polovici prošle godine ograničavajući čimbenici koji su spuštali cijene zlata na svjetskim tržištima bili su jaki dolar, rast prinosa na desetogodišnji američki državni dug te očekivanja o nastavku deflacijskih pritisaka. Tako su cijene zlata na svjetskim robnim tržištima 2014. godinu završile na razini od 1.185 dolara za uncu i s godišnjim padom od 1,4%. Pad cijena i ne čudi s obzirom da je potražnja za zlatom u 2013. bila na vrlo visokim razinama dok je u 2014. zabilježena najniža razina u posljednjih pet godina, navode analitičari RBA.

Unatoč svim navedenim čimbenicima, koji ni u ovoj godini nisu promijenili trend, cijene zlata su u prvim tjednima 2015. zabilježile zamjetan kratkotrajan rast od oko +10% te su premašile i 1.300 dolara za uncu.

U prvim tjednim ove godine porast zlata zbog mjera središnjih banaka

Razloge za rast cijena u prvim tjednima nove godine treba tražiti u najavi ESB-a o uvođenju mjera kvantitativnog popuštanja te dodatnih mjera monetarnog popuštanja koje su primijenile središnje banke Kine, Australije, Danske i Švicarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatni doprinos rastu cijena zlata kao sigurnog utočišta za investitore došao je svakako od geopolitičkih nesigurnosti u Ukrajini te Grčkoj ali i razine spekulativnog investiranja (do samog kraja siječnja broj ugovora je narastao na najvišu razinu u posljednje dvije godine (211.240)).

Međutim, snažniji daljnji rast cijena zaustavila su očekivanja da će odlični rezultati s američkog tržišta rada podržati Fed-ovu odluku o podizanju kamatnih stopa s rekordno niskih razina što je ojačalo glavne razloge koji su gurali cijene zlata prema nižim razinama (jačanje dolara (EUR/USD ispod 1,14), rast prinosa na desetogodišnje američke državne obveznice za oko 30bb u odnosu na početak veljače) pa su cijene zlata pale za oko 5% u odnosu na njihov vrhunac 22.siječnja (1.302 dolara za uncu).

Do kraja godine pad cijena

Ipak, posljednjih nekoliko dana podrška oporavku cijena zlata došla je od najave Fed-a kako je podizanje kamatnih stopa u lipnju moguće ali manje vjerojatno. Tako je s najniže razine u posljednjih šest tjedana cijena narasla na 1.218 dolara za uncu.

"Ipak, s obzirom da očekujemo Fed-ovo podizanje kamatnih stopa što će svakako ojačati aprecijacijske pritiske na dolar očekujemo da će cijene zlata u srednjoročnom razdoblju nastaviti padati (u prvom ovogodišnjem tromjesečju mogle bi se kretati oko 1.150 dolara za uncu dok bi do kraja godine, odnosno u posljednjem tromjesečju 2015. prosječne cijene zlata mogle iznositi 1.030 dolara za uncu). Ipak, zamjetniji pad cijena mogla bi zaustaviti izraženija potražnja za zlatom tržišta u nastajanju (Kina u kojoj je potražnja na nakitom, polugama te zlatnicima osobito jaka te Indija koja je u 2014. zabilježila rekordnu potražnju za zlatnim nakitom, 662 tone)", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara