Slavica: Nisam kriv za smrt vatrogasaca na Kornatu, neki od njih su bili moji prijatelji

Slavica: Nisam kriv za smrt vatrogasaca na Kornatu, neki od njih su bili moji prijatelji

Foto: Luka Gerlanc / Cropix

"U NITI jednom trenutku svojim postupcima nisam doprinio stradavanju svojih kolega, a neki od njih su bili i moji bliski prijatelji", rekao je Dražen Slavica tijekom iznošenja obrane u slučaju tragične pogibije 12 vatrogasaca na Kornatu.

Slavica je temeljito nadopunio prvotno svjedočenje istražnom sucu iz 2007. godine. Istaknuo je kako je tog kobnog dana glavni problem bio dostupnost samo jednog kanadera iako su samo na šibenskom području u isto vrijeme buktilo pet požara. Također, na raspolaganju nije bila niti Državna interventna postrojba Šibenik, stoga je morao aktivirati nekoliko Dobrovoljnih vatrogasnih društava. Demantirao je izjavu iz svjedočenja jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića kako mu je pri odlasku na intervenciju napomenuo da je u jednoj od DVD postrojbi i maloljetni Stančić koji nije prošao obuku helikopterom. Slavica je napomenuo kako nije u svakoj situaciji mogao znati ime, prezime i dob svakog od vatrogasaca, kao ni ukoliko njihova zaštita oprema zadovoljava sve norme, pogotovo ako je riječ o članovima DVD-ova.

"Moram kazati da, kada ste na vatrogasnoj intervenciji, sigurno nema mogućnosti da županijski vatrogasni zapovjednik vrši nadzor nad vatrogascima koji su na terenu, a naročito po pitanju korištenja zaštitne opreme pa dalje jesu li maloljetni li nisu, odnosno tko je na samoj intervenciji. Svaki vatrogasac je ponaosob odgovoran za korištenje osobne zaštitne opreme koju je zadužio. Zapovjednik, odnosno voditelj od strane DVD-a koji dovodi vatrogasce na intervenciju zna koga dovodi i s kim radi", svjedočio je Slavica.

"Tražio sam da se kanader vrati na Kornate"

"Pokojni Dino Klarić, voditelj smjene, se u nekoliko navrata javljao s Kornata mobitelom i on me izvijestio o tijeku akcije nakon slijetanja. Oko 15:30 je javljeno da su neki vatrogasci u okruženju, ali smo znali da je radio kanader, a istodobno je i planulo kod Vodica i tamo su tražili kanader", dodao je Slavica.

"U 15:39 moj me zamjenik, Oliver Milošević, izvijestio da je kanader stigao na Mrdakovicu, da je razgovarao s pilotom koji mu je kazao da je požar na Kornatu dosta velik, da je odradio 10 bacanja i da bi, po njihovoj procjeni, tamo trebalo poslati dodatne snage. Tada sam kazao zamjeniku da se na Mrdakovici ono najnužnije sa zrakoplovom i da se kanader vrati na Kornate", rekao je Slavica i dodao kako ni u jednom trenutku do njega nije došla informacija o navodnom negodovanju pilota kanadera da se obavi njegovo prebacivanje na požarište u Vodicama. Slavici se stavlja na teret nepravodobno i nepropisno postupanje prema Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, što on oštro odbija.

"Ta linija je, u ovom slučaju, poštivana. VODS Šibenik je komunicirao s vodstvom Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Divuljama, a ja sam komunicirao s pomoćnikom glavnog vatrogasnog zapovjednika, Tomislavom Vukom koji je zaposlenik u DUZS-u, a ujedno je njegov nadređeni, glavni vatrogasni zapovjednik je i pomoćnik ravnatelja DUZS-a tako da je moja informacija o stradavanju išla na pravo mjesto, temeljem propisa. Ja sam išao direktno da ubrzam situaciju, ali nisam preskočio ništa jer mi je tako propisano", svjedočio je Slavica. On je pojasnio kako s informacijama o stradalima nisu htjeli u javnost prije nego policija utvrdi točno stanje. "Policija mi je u tom trenutku rekla kako je izvješćivanje javnosti njihova stvar", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su prebačeni u Zadar, a ne u Split?

"Dežurnom operativnom Bačiću je prenesen zaključak vezano za izvješćivanje o stradalim vatrogascima, a obzirom na pritisak medija, obitelji, prijatelja i kolega, da se o imenima ne ide van, a sve ostale informacije unutar sustava funkcioniraju normalno. U niti jednom trenutku nisam došao u situaciju da zabranim neku informaciju da ide van".

Slavica je rekao kako mu ni danas nije jasno iz kojeg razloga su unesrećeni odvoženi u OB Zadar iako je s gradonačelnicom i šibenskim županom dogovoreno kako će biti odvezeni u splitsku bolnicu. Iznenadio ga je i obujam planova pretraživanja zgarišta na Kornatu.

"Tu večer sam bio s premijerom, ministrom zdravstva i glavnim vatrogasnim zapovjednikom u intenzivnom prijemu u bolnici i kontaktirao s preostala dva vatrogasca koji su tada ostala u Općoj bolnici Zadar. Nakon toga me glavni vatrogasni zapovjednik pozvao na sastanak u Zračnu luku Zadar gdje sam prisustvovao sastanku na kojem je bilo riječ o sutrašnju pretragu otoka Kornata. Nisam sudjelovao u raspravi iako mogu reći da sam bio iznenađen jer se nikada u mojoj praksi nije obavljaju takvo pretraživanje prostora", svjedočio je Slavica.

Otac stradalog vatrogasca: Slavica laže!

Igor Marinović, otac stradalog Ivice, iznošenje obrane smatra farsom i pita se zbog čega se ne govori o prijelomnim činjenicama i trenucima.

"On je toliko laži iznio u današnjem iskazu. Valjda će napokon netko pročitati cijeli predmet pa vidjeti u spisu što potvrđuje da Slavica laže. Ispast će da je on svakom javio kome je trebao, što me iritira, samo nije javio svojem zamjeniku Miloševiću. Kako je moguće da je javio svakome, samo ne svojem zamjeniku. Milošević je na sudu rekao da do 6 sati ništa nije znao i mi tu vjerujemo. Da su svi ozlijeđeni došli do 5:30, svi bi imali šanse da prežive. O tome neće nitko da govori. On je sve što trebao reći, preskočio ili krivo prikazao", rekao je Marinović.

Slavica nakon iznošenja obrane nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva. Uslijedili su završni govori njegova odvjetnika, tužiteljstva i zastupnika obitelji dvanaestorice stradalih vatrogasaca, pa se može očekivati da će sudac Boris Babić izreći presudu najkasnije u rujnu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara