Slavonija u srcu, ali se ne smije zaboraviti ni Dvor i Kostajnicu

Foto i video: Čitatelji Indexa

KATASTROFA koju je izazvalo pucanje nasipa i prelijevanje Save u Slavoniji potakla je mnoge na nesebično pomaganje i veliku humanitarnu akciju pomoći žrtvama s tog područja. I dok je Slavonija redom svima u srcu, mnogi su pritom zaboravili na druge žrtve poplava - Dvor i Hrvatsku Kostajnicu. Na tom je području tijekom proteklog vikenda kaos izazvala Una koja se prelila iz korita i potopila brojne domove, ali se na situaciju u Pounju "nakon dva dana" zaboravilo, a oči javnosti su uperene prema Rajevom Selu i Gunji. No, nikog od njih se ne smije zaboraviti, jer žrtve poplava će trebati pomoć mjesecima!

 

 

 

Rekordni vodostaj Une izazvao ogromnu štetu na kućama, gospodarskim objektima i poljima

Zamjenik sisačko-moslavačke županice Zdenko Vahovec u subotu 17. svibnja proglasio je izvanredno stanje za područje Grada Hrvatska Kostajnica i Općine Dvor, gdje se izlila Una. U nedjelju je vodostaj Une na tom području, najveći u posljednjih 60-ak godina, dosegnuo svoj vrhunac. Una je potopila stotinjak kuća na području Hrvatske Kostajnice te još tridesetak na području Dvora. Osim kuća, stradali su i mnogi gospodarski objekti i velike poljoprivredne površine.Poplava je oštetila i prometnice te most preko Une koji povezuje Hrvatsku Dubicu s Kozarskom Dubicom u BiH pa je on zatvoren do pada vodostaja Une te angažiranja stručnjaka koji će izvršiti procjenu statike oštećenog mosta.

Na njih su zaboravili, a oni su humanitarnu pomoć skupljali za cijelu regiju

Tijekom protekla dva dana se u prostorijama skladišta Gradskog društva Crvenog križa Hrvatska Kostajnica prikupljala pomoć u hrani, odjeći, obući, higijenskim potrepštinama te ostalim nužnim stvarima stanovništvu stradalom od poplava. Dio prikupljenih namirnica ide za poplavljena područja u Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici, a ostatak se u suradnji sa Općinama šalje u ostale dijelove Hrvatske, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo jučer su počeli s obilaskom i dezinfekcijom građevina, odnosno područja Grada Hrvatske Kostajnice koje je bilo zahvaćeno poplavom.

Jednako kao i područja cijele Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, te gradova Pleternice i Lipika u Požeško-slavonskoj županiji, područja Kostajnice i Dvora na Uni u Sisačko-moslavačkoj županiji smatraju se ugroženima od epidemije zaraznih bolesti.Nije dovoljno pomagati samo prvih nekoliko dana

Hvalevrijedno je da se gotovo cijela Hrvatska odazvala humanitarnoj akciji za pomoć žrtvama poplava, bilo donacijama u hrani, odjeći i ostalim potrepštinama, bilo novčanim donacijama, bilo ponudom smještaja za one koji su ostali bez domova. No, na poplavljena područja ne smije se brzinski zaboraviti jer nije dovoljno pomagati samo prvih nekoliko dana.

Dok se povuče voda i domovi koji su bili poplavljeni osposobe iznova za život proteći će tjedni i mjeseci. Mnoge su kuće uništene do te mjere da će biti potrebno izgraditi posve nove. A dok će čekati na povratak u svoje domove žrtve katastrofalnih poplava cijelo će vrijeme trebati pomoć dobrih ljudi.

Na Facebook stranici "Smještaj za žrtve poplava" tako se pojavila i inicijativa "kumstva" obiteljima kojima je potrebna pomoć: "Vidim da ima puno ljudi koji bi pomogli smještajem, hranom, novcem, svim i svačim. Postoji još nešto - nakon mjesec dana ta pomoć će biti sve manja i rjeđa, ali ne možemo zaboraviti na te ljude. Zato molim sve vas da se organiziramo, i da se skupi 5 ili 10 hrvatskih obitelji koji bi i dalje pomagale određenoj obitelji iz poplavljenog područja i nakon što mediji pronađu drugu zanimljivost. Da pokušamo konkretno pomoći namještajem, suđem, robom, ručnicima, hranom, posteljinom i čim god možemo. Nazvala bih to nekim `kumstvom`. Često naš novac ili pomoć ode u krive ruke, ali ovako bi se valjda uspjelo nešto više. Nemojte zaboraviti, može se bilo kome dogoditi!", prijedlog je Maje iz Biograda kojeg su mnogi podržali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara