Slijede nam velike vrućine! Pročitajte što treba izbjegavati i kako se zaštititi!

Slijede nam velike vrućine! Pročitajte što treba izbjegavati i kako se zaštititi!

Foto: Danijel Soldo/Cropix

U POVODU najave Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku toplinskog vala u naredna četiri dana, Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuju mjere zaštite tijekom nadolazećih dana.

Preporuke se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike. Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10-17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale). Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomognite drugima!

Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s vašom obitelji. Ako je netko koga vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova.

Zapišite važne brojeve Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara