Sljedeći tjedan na fakultetima štrajk zbog smanjenja plaća

Foto: Hina

SINDIKAT znanosti i visokog školstva organizira jednodnevni štrajk sljedeći četvrtak zbog smanjenja plaća kao posljedice ukidanja dodataka od 4, 8 i 10 posto te novog obračuna. Izostane li dogovor s Vladom, ne isključuju mogućnost novog, na kraju školske godine.

U sindikatu se ne mire s ukidanjem dodataka i novim obračunom plaća, čime se polovini zaposlenih plaće smanjuju za 4, 8 i 10 posto, a svima za jedan do dva posto. Traže vraćanje prava iz starog Kolektivnog ugovora. Vladi i resornom ministarstvu predat će zahtjev za mirenje zajedno s najavom štrajka 22. svibnja u svim ustanovama u sustavu znanosti i visokog školstva, poručio je šef sindikata Vilim Ribić.

''Očekujemo da će naši ljudi prihvatiti taj štrajk. Nismo provodili referendum, jer osjećamo da to nije potrebno. Ova vlast ne samo da atakira na plaće naših ljudi, već istovremeno na cijeli sustav znanosti i visokog školstva'', kaže Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje da će im se pridružiti i ostali sindikati te pokazati nezadovoljstvo porukom vladajućih kako javni sektor nije podnio teret krize, što nikako ne stoji. Jer jedini koji su cijelo vrijeme radili lošije je Vlada, tvrdi Ribić.

Ilustrirao je to podacima o padu BDP-a od 12,3 posto u proteklih pet godina, koji je manji naspram smanjenja kupovne moći zaposlenih u znanosti i visokom školstvu; od docenta i profesora, za 13,2 posto i 21,3 posto, do čistačica 18,7 posto. Ribić očekuje da se svi fakulteti odazovu jednodnevnom štrajku.

''I da ozbiljno razmotre mogućnost najjačeg mogućeg udara koji ovaj sustav ima, a to je da se školska godina ne završi i da se odgode upisi. To je vrsta pritiska u lipnju i srpnju, koja bi mogla prisiliti Vladu da zauzme drugačiji stav'', poručio je Ribić.

Aktualnoj vlasti zamjera slabo financiranje kojim se dovodi u pitanje opstanak cijelog sustava, mijenjanje uvjeta napredovanja kršenjem autonomije sveučilišta te izmišljanje dugova fakulteta zbog honorara isplaćivanih prema naputku države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara