Slovenci opet prozivaju Hrvatsku zbog Ljubljanske banke: "Zašto sudski postupci nisu zaustavljeni?"

Slovenci opet prozivaju Hrvatsku zbog Ljubljanske banke: "Zašto sudski postupci nisu zaustavljeni?"

Foto: 24ur

SLOVENIJA je u srijedu poslala Hrvatskoj diplomatsku notu u vezi s problematikom bivše Ljubljanske banke, naglašavajući poznata stajališta Ljubljane, te izrazila razočaranost što sudski postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima nisu zaustavljeni.

Notu je privremenoj otpravnici poslova hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani Romani Franulović Bušić predao vršitelj dužnosti direktora za bilateralu i europske poslove u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Tadej Rupel.

Kako je u priopćenju za javnost navelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, on joj je tom prigodom izrazio "razočaranost što Hrvatska još uvijek nije osigurala dosljednu primjenu memoranduma o razumijevanju" iz Mokrica niti "obustavu sudskih postupaka glede prenesenih depozita pred hrvatskim sudištima, do konačnog rješenja tog pitanja".

"Slovenija je ratifikacijom pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om još u travnju ove godine ispunila svoj dio obveza iz memoranduma, dok Hrvatska to nije učinila jer unatoč dogovoru u memorandumu svi postupci (protiv Ljubljanske banke) pred hrvatskim sudovima teku dalje", navelo je u priopćenju povodom predaje diplomatske note slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi u priopćenju, slovenski je dužnosnik hrvatskoj otpravnici poslova rekao da Slovenija očekuje da će se problematika prenesenih deviznih uloga Ljubljanske banke u Zagrebu rješavati u okviru sukcesije, a ne pred hrvatskim sudovima, kako i proizlazi iz memoranduma iz Mokrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za slovensku stranu je uz to neprihvatljiva interpretacija da Hrvatska memorandum nije prihvatila kao obvezujući dokument međunarodnog prava, navedeno je u priopćenju za javnost slovenskog ministarstva vanjskih poslova u vezi s predajom demarša o Ljubljanskoj banci.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u utorak je priopćilo da se Hrvatska strana drži i držat će se preuzetih obaveza iz Memoraduma iz Mokrica koji su 11. ožujka potpisali hrvatski premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša i očekuje da slovenska strana učini isto.

"U Memorandumu je navedeno da će Vlada Republike Hrvatske osigurati zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke, a Vlada Republike Slovenije osigurat će i suglasnost LJB kao tuženika u tim postupcima".

"Prema hrvatskom zakonodavstvu, potrebno je da se o zastoju suglase sve strane u sporu, dakle i tuženici. Hrvatska je sa svoje strane osigurala uvjete za zastoj postupka. Očekujemo da slovenska strana učini isto", poručilo je MVEP.

Kada je u pitanju rješavanje prenesene štednje kroz sukcesiju, "Hrvatska je, upravo slijedom dogovora iz Memoranduma, zajedno sa slovenskom stranom uputila pismo Banci za međunarodna poravnanja te ju pozvala da omogući da se pod njegovim okriljem (kako je to predviđeno Sporazumom o sukcesiji) organiziraju pregovori između Vlade RH i Vlade RS o prenesenoj deviznoj štednji LJB u RH", kaže MVEP, dodajući da je odgovor BIS-a poznat.

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu u rujnu je priopćila kako je njezina uloga u pregovorima o jamstvima na devizne depozite između zemalja bivše Jugoslavije prestala i u tom se pogledu njezino stajalište nije promijenilo i da tek može ponuditi "objekte za sastanke sudionicima vezano uz njihove daljnje izravne pregovore".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara