Slovenija: Uvjetna kazna za računovotkinju na fakultetu kojem je ukrala 230.000 eura

Slovenija: Uvjetna kazna za računovotkinju na fakultetu kojem je ukrala 230.000 eura

Foto: Ilustracija

NEKADAŠNJA računovotkinja ljubljanskog Fakulteta za sigurnost odlukom suda neće morati u zatvor, iako joj je na suđenju dokazano da je od 2004. do 2010. s računa te ustanove skoro 230.000 eura prebacila na svoje privatne račune, navode danas slovenski mediji.

Anita Lilek, računovotkinja, a kasnije i referentica u financijskoj službi, dobila je uvjetnu dvogodišnju kaznu zatvora, uz rok kušnje od pet godina, a kazna će postati bezuvjetna ako u sljedeće četiri godine ne vrati najveći dio ukradenog, odnosno 170.000 eura, odlučio je sud, a prenijelo ljubljansko "Delo". Kazna je već pravomoćna jer su se tužiteljstvo i obrana odrekli mogućnosti žalbe, a sud će presudu opozvati i pretvoriti je u zatvorsku ako fakultet ne bude obeštećen.

Fakultet, s čijih je računa A.L. na svoj račun prebacivala uplate za školarinu, novce za plaće zaposlenih i sredstva što ih je fakultet morao isplatiti drugima po različitim ugovorima, već je protiv nje dobio pravomoćnu sudsku presudu u civilnoj parnici te zatražio ovrhu njene imovine.

Sud postupa ovisno o okolnostima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudska praksa u vezi sa sličnim slučajevima u Sloveniji se razlikuje, a ovisna je od okolnosti, o tome je li se optuženi nagodio s tužiteljstvom i priznao krađu te o eventualnim olakšavajućim okolnostima.

Računovotkinja jednog strukovnog sindikata iz Maribora, koja je na svoj račun iz sindikalne članarine prebacila 270.000 eura, prije nekoliko godina je primjerice osuđena na dvije i pol godine tzv. vikend zatvora, šef jedne financijske službe iz Kopra za otuđenje 865 tisuća eura dobio je "klasičnu" i bezuvjetnu zatvorsku kaznu, dok je jedan socijalni radnik koji je s računa svojih štićenika ukrao 30.000 eura dobio četiri godine strogog zatvora jer je kazneno djelo okvalificirano kao teška zloupotreba položaja.

Najteže zadnjih godina na sudovima prolaze optuženi za gospodarski kriminal i pranje novca, pa je tako nedavno jedan direktor optužen za zloporabu položaja, prijevaru i pranje novca dobio pravomoćno 10 godina zatvora, a naloženo mu je i vraćanje protupravno stečenih 2,2 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara