Slovenija odbacuje navode iz pisma ministrice Pusić upućenom Arbitražnom sudu

Slovenija odbacuje navode iz pisma ministrice Pusić upućenom Arbitražnom sudu

Foto: Hina

SLOVENIJA je odbacila navode iz pisma ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić Arbitražnom sudu u kojemu je upozorila na neprihvatljive izjave slovenskog kolege Karla Erjavca nazivajući ih pokušajem utjecaja na sud u tijeku postupka.

Slovenske ovlaštene agentice pri Arbitražnom sudu Simona Drenik i Mirjam Škrk još su u petak reagirale na navode iz pisma hrvatske ministrice te su sve odbacile, objavilo je u subotu slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Pusić je pismom od Arbitražnog suda zatražila da pozorno razmotri izjave i postupke slovenske strane te osigura da dosadašnji rad na arbitražnom postupku ne bude doveden u sumnju, priopćilo je njezino ministarstvo u petak.

Njezino je pismo reakcija na izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koju je 22. travnja 2015. emitirala slovenska televizija, a odnosi se na arbitražni postupak.

"Prema informacijama koje ja imam, koje su doduše vrlo neslužbene, i na temelju nekih osjećaja koje ima naš odvjetnički tim sastavljen od najuglednijih svjetskih pravnika za pravo mora, nekako imamo neki optimizam, da će Arbitražni sud odrediti taj dodir s otvorenim morem", rekao je tada Erjavec.

Izjavom slovenskog ministra vanjskih poslova "ozbiljno se dovodi u pitanje arbitražni postupak koji je još u tijeku", navodi se u pismu ministrice Pusić.

"Riječ je o neprihvatljivom postupanju slovenske strane protivno odredbama Sporazuma o arbitraži, te o pokušaju utjecaja na Arbitražni sud i ishod njegove odluke", napisala je Pusić.

Upozorila je i na neke druge sporne Erjavčeve izjave u vezi s arbitražom o graničnom prijeporu dviju država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara