Slovenija prijeti novom blokadom, Milanović odgovara: Mi smo svoje obaveze ispunili

Slovenija prijeti novom blokadom, Milanović odgovara: Mi smo svoje obaveze ispunili

Foto: AFP

"POSTOJI mogućnost da Slovenija neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom do 1. srpnja iduće godine", izjavio je Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova.

Problem je, naravno, u sporu oko Ljubljanske banke. Na konferenciji za novinare u Ljubljani Erjavec je rekao kako Slovenija podržava što brži ulazak Hrvatske u EU, ali želi da se prije toga riješe sva otvorena pitanja koja opterećuju međusobne odnose.

Erjavec je ponovo istaknuo kako očekuje da će se pitanje Ljubljanske banke rješavati u okviru sukcesije. Slovenija zahtjeva povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke koje se vode na hrvatskim sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska strana tvrdi da je Ljubljanska banka bilateralno pitanje, koje se ne može povezivati s ulaskom Hrvatske u EU. Također, stav je hrvatske strane da tužbe pred sudovima postaju nebitne čim dvije vlade prihvate bilateralno rješenje koje moraju predložiti financijski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić.

Milanović: Hrvatska je svoje obaveze ispunila, očekujemo da ih ispune i drugi

"Što se tiče ratifikacije, mi smatramo da je sve riješeno", izjavio je novinarima u Bruxellesu Zoran Milanović.

Hrvatski premijer potvrdio je da se susreo tijekom summita EU susreo sa slovenskim kolegom Janezom Janšom, ali tvrdi da su uglavnom razgovarali o neobaveznim temama.

"Razgovarali smo više onako, o Božiću, biciklu, skijanju i takvim stvarima. Što se tiče ratifikacije, Hrvatska vjeruje da je sve svoje obaveze ispunila pa očekujemo da i drugi ispune svoje obaveze. Ne možemo nikoga natjerati, netko nas može i ucjenjivati ako želi, ali vidjeli smo da takva politika na kraju uvijek gubi", kaže Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara