Slovenija smjenjuje veleposlanika u Australiji zbog druženja s pedofilom

Slovenija smjenjuje veleposlanika u Australiji zbog druženja s pedofilom

Screenshot: YouTube

SLOVENIJA će povući svojega veleposlanika u Australiji Milana Balažica jer je na svečano otvaranje konzulata u Melbourneu pozvao čovjeka koji je u Australiji bio osuđen zbog pedofilije, najavio je u utorak šef slovenske diplomacije.

"Nisu ispunjeni objektivni uvjeti da bi Balažic i dalje mogao ispunjavati zadaće koje su mu povjerene", kazao je u utorak ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, dodavši da je vladi i službeno predložio da razriješi veleposlanika kojega je o tome obavijestio depešom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Erjavec je rekao kako je istraga ministarstva vanjskih poslova pokazala da ga je Balažic obmanjivao kad je jamčio da je slovenski iseljenik u Australiji, biznismen Nicholas Oman, u ožujku ove godine na prijam povodom otvaranja konzulata u Melbourneu došao bez poziva, jer dokumenti i fotografije dokazuju suprotno, a Oman je duže vremena bio neposredno u u veleposlanikovu društvu, pa su kasnije i zajedno objedovali. Uz to, neistinitom se pokazala tvrdnja Balažica da je kontakt s Omanom zahtijevala slovenska vlada, ustvrdio je Erjavec.

Oman (72), koji ima državljanstva Slovenije, Australije i Liberije, bio je dobavljač oružja koje je slovenska vlada kupovala na početku rata za slovensku nezavisnost i u Sloveniji je kupio više nekretnina.

Sud u Melbourneu osudio ga je 2006. na 6 godina zatvora zbog pedofilije u Liberiji i Tajlandu, zbog čega je uveden i u australski registar pedofila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara