Slovenija za zapošljavanje mladih izdvaja 153 milijuna eura do 2015. godine

Slovenija za zapošljavanje mladih izdvaja 153 milijuna eura do 2015. godine

Ilustracija: Shutterstock

SLOVENSKA vlada u četvrtak je u javnu raspravu uputila program "Jamstvo za mlade", sastavljen prema konceptu što se primjenjuje u više država Europske unije, a koji bi trebao smanjiti kritičnu nezaposlenost mladih ljudi.

Program predviđa 153 milijuna eura za 2014. i 2015. godinu za stipendije i novčane poticaje. U tu svotu ubraja se i ukupno 38 mjera za zapošljavanje osoba od 15 do 29 godina.

Mjere obuhvaćaju sredstva za dodatno obrazovanje i profesionalno osposobljavanje mladih ljudi.

Predviđeno je, nadalje, da se mladima u roku od 4 mjeseca nakon završetka školovanja ili nakon gubitka posla i ponovne prijave na burzu rada ponudi posao s pripravničkim stažem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz pretpostavku da se okonča recesija i počne gospodarski oporavak, te bi mjere u iduće dvije godine trebale znatno smanjiti nezaposlenost među mlađom populacijom koja je prilično kritična.

Nezaposlenost u Sloveniji iznosi nešto ispod 12 posto, a među mladima dvostruko je viša, prema statističkim podacima.

Program uključuje i državno financiranje pripravništva kao i financiranje poduzetničkih ideja mladih.

Ključne mjere predviđaju buduće potrebe na tržištu rada i veću dostupnost cjeloživotnog profesionalnog usmjerenja, kako bi se mladi odlučivali za zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Program uključuje i 10 milijuna eura koje je Slovenija dobila od EU-a za smanjivanje nezaposlenosti mladih u istočnom dijelu države, gdje je nezaposlenost veća od nacionalnog prosjeka, rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare ministrica rada i socijalne skrbi Anja Kopač Mrak.

U Europskoj uniji trenutačno je nezaposleno oko 5,7 milijuna mladih ljudi, a 1,5 milijuna ih radi na nesigurnim i slabo plaćenim poslovima. Programima jamstva za mlade taj bi se broj u idućih nekoliko godina trebao smanjiti za dva milijuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara