Slovenija želi biti uključena u pripreme istraživanja ugljikovodika u Jadranu

Slovenija želi biti uključena u pripreme istraživanja ugljikovodika u Jadranu

Foto: Index

SLOVENIJA je od Hrvatske zatražila da bude uključena u konzultacije oko studije o utjecaju eksploatacije ugljikovodika u Jadranu na okoliš, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na priopćenje slovenskog ministarstva za okoliš i prostor.

Slovenija je svoj zahtjev obrazložila time da bi provođenje programa hrvatske vlade o eksploataciji ugljikovodika u Jadranu moglo imati značajne prekogranične utjecaje te da je o tome Hrvatska zato morala službeno obavijestiti Sloveniju.

Uz to, u dopisu slovenskog ministarstva za okoliš i prostor upućenog Hrvatskoj ističe se da granica na moru između dviju država još nije određena i da je to predmet postupka koji se odvija pred međunarodnom arbitražom. Tu činjenicu je do okončanja arbitražnog postupka potrebno na adekvatan način imati u vidu i kad je riječ o programu iskorištavanja ugljikovodika u Jadranu, na onom području oko kojega se dvije strane spore, navelo je slovensko ministarstvo za okoliš i prostor.

Slovensko ministarstvo se informira iz medija

U slovenskom ministarstvu navode da su o programu iskorištavanja ugljikovodika u Jadranu do sada bili obaviješteni samo iz medija, ali ne i preko službene notifikacije.

S druge strane, kako navode u Ljubljani, europski protokol predviđa službeno obavještavanje susjednih država kad je riječ o projektima koji bi mogli imati prekogranični utjecaj, nakon čega se obično mogu održati i konzultacije dviju strana.

Pri tome je, kako navode u slovenskom ministarstvu za okoliš i prostor, potrebno uvažavati mišljenje zainteresirane javnosti i službenih organa zaduženih za okoliš i zdravstvo u zemlji koja bi mogla biti izložena prekograničnim ekološkim utjecajima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara