Slovenska pravda: Učenicima zvoni alarm ako ne plate ručak, zatvorenici plaćaju boravak u zatvoru

Ilustracija: Arhiva

SLOVENSKI ministar za pravosuđe Senko Pličanič izjavio je u petak da će predložiti zakonske izmjene prema kojima bi oni koji se nalaze u zatvorima na izdržavanju kazne sami plaćali dio troškova.

"To da zatvorenici sami plaćaju dio troškova u nekim je državama, na primjer u Danskoj, uobičajeno", rekao je Pličanič, dodavši da je i na tom području potrebna štednja države koja se u svom sistemu izvršavanja kaznenih sankcija suočava s nizom problema, od nedostatka prostora i čuvara, do financijskih problema.

"To ćemo područje morati prilagoditi našim proračunskim mogućnostima", dodao je Pličanič.

Ako do zakonskih izmjena dođe, najprije bi doprinos za boravak u zatvoru plaćalo nekoliko desetaka kažnjenika koji izvršavaju alternativne kazne takozvanog vikend-zatvora jer u kaznionici provode samo subotu i nedjelju.

Pobuna roditelja: Učenicima koji nisu platili ručak zvoni alarm

Čudan prijedlog za doprinose zatvorenika nije toliko čudan koliko činjenica da u nekim slovenskim školama djeci čiji roditelji nisu platili račun za ručak zvoni alarm upozorenja.

Novi način elektronskog upozorenja razljutio je roditelje, a ministar obrazovanja Jernej Pikalo najavio je da će ispitati slučaj. Roditelji upozoravaju ministra da na taj sramotni način stigmatiziraju djecu iz siromašnijih obitelji te ih izlažu izrugivanju ostalih učenika.

Zbog toga je odmah reagirala i vladina povjerenica za zaštitu privatnosti informacija koja je rekla da je takav način upozorenja roditelja nedopustiv te da bi škole koje su uvele alarme s tim odmah trebale prestati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara