Slovenski beskućnik uvjetno kažnjen zbog vrijeđanja Janše: "On je oportunist, hipokrit, lažljivac i lopov"

Slovenski beskućnik uvjetno kažnjen zbog vrijeđanja Janše: "On je oportunist, hipokrit, lažljivac i lopov"

Foto: Guliver image/Getty images

BESKUĆNIK iz Maribora, koji je vrijeme kratio u gradskoj knjižnici pisanjem komentara na internet forumima, kažnjen je uvjetno na tri mjeseca zatvora uz rok kušnje od jedne godine zbog uvrede bivšeg premijera Janeza Janše i člana njegove stranke Vinka Gorenaka, zastupnika u parlamentu i bivšeg ministra unutarnjih poslova, navode u petak slovenski mediji.

Boris Klinar (62), nastanjen u azilu za beskućnike, koji se potpisivao nadimkom "Fidel", priznao je na sudu da je na jednom internet portalu anonimno iznio više uvredljivih komentara na račun Janše i Gorenaka, piše ljubljansko "Delo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Između ostalog je napisao da su Janša i Gorenak, iako se predstavljaju desničarima, "Titovi omladinci" i da "miješaju 'drek'" u slovenskoj politici. U komentarima koje je slao na portal "Politikis", blizak Janšinoj stranci, nazivao ih je "oportunistima, hipokritima, lažljivcima i lopovima" te korumpiranim ljudima koje bi trebalo "strijeljati".

Zbog priznanja krivnje i činjenice da ranije nije bio osuđivan okružni sud u Ljubljani dodijelio mu je manju kaznu od one koju je zahtijevao tužitelj.

Problem anonimnih uvredljivih komentara u internetnim izdanjima medija u Sloveniji je akutan problem pa neki portali ne omogućuju komentiranje sadržaja ili ga dopuštaju samo uz prijavu i identifikaciju. Državna povjerenica za dostupnost informacija i zaštitu privatnosti u medijima Nataša Pirc Musar nedavno je, u vezi s presudom Europskog suda za ljudska prava kojom je upozoreno da lokalno zakonodavstvo ne omogućuje identifikaciju onih koji na taj način vrijeđaju i šire govor mržnje, izjavila da u Europskoj uniji postoji "e-commerce" direktiva koja obvezuje sve članice. Prema njoj, administrator internet portala je odgovoran za objavljeno i dužan je povući uvredljiv komentar istog trenutka kad ga netko o tome obavijesti, a u suprotnom je slučaju suodgovoran za objavu sadržaja.

Oni koji su pisali direktivu smatrali su da administrator ne može stalno znati što je na njegovu portalu napisano i ne može biti odgovoran, ali je vrijeđanja pod krinkom anonimnosti jako mnogo, a budući da mnoge zemlje ne omogućuju identifikaciju anonimnih komentatora, direktivu bi po svoj prilici trebalo promijeniti, ocijenila je Pirc Musar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara