Slovenski mediji: Odluka suda će utjecati na još uvijek opterećene odnose dviju zemalja

Slovenski mediji: Odluka suda će utjecati na još uvijek opterećene odnose dviju zemalja

Screenshot: Delo.si

MEĐUNARODNI sud pravde odbacio je hrvatsku i srpsku tužbu za počinjene genocida tijekom Domovinskog rata.

Utvrđeno je da su JNA i srpske snage ciljale hrvatsko stanovništvo koje predstavlja skupinu zaštićenu po konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida i da su nad Hrvatima počinjeni brojni zločini, rekao je predsjednik ICJ-a Peter Tomka. Međutim, ti zločini nisu počinjeni s genocidnom namjerom te se stoga hrvatska tužba protiv Srbije odbacuje, priopćio je.

Tomka je kazao kako je zaključak suda da su zločini protiv hrvatskog stanovništva počinjeni s namjerom da se etnički očiste područja koja su trebala ući u sastav srpske države, a ne s namjerom genocida.

Za utvrđenje genocida potrebno je utvrditi i da su se zločini koji čine genocid dogodili, ali i postojanje namjere za počinjenje genocida.

Slovenski mediji su detaljno izvijestili o presudi Međunarodnog suda pravde (ICJ) o hrvatskoj tužbi zbog genocida te srbijanskoj protutužbi, uz ocjenu da se je odbijanje obiju tužbi očekivalo i da to nije iznenađenje.

Haški je sud "sukladno očekivanjima" odbacio tužbe za genocid između 1991. i 1995. godine koje su jedna protiv druge podnijele Hrvatska i Srbija, te utvrdio da ni u jednom ni u drugom slučaju nije bila dokazana "genocidna namjera", navodi ljubljansko "Delo".

Vodeći slovenski list podsjeća da je isti sud 2007. godine donio presudu kojom je masovna ubojstva civila u Srebrenici nad 8.000 Bošnjaka okvalificirao kao genocid koji su počinile snage bosanskih Srba, ali da je i u tom slučaju Srbija bila oslobođena odgovornosti što nije spriječila zločine iako je tada već bila članica UN-a pa je za nju važila konvencija o sprječavanju i kažnjavanju genocida.Mariborski list "Večer" u svom on-line izdanju detaljno donosi glavne izvatke iz presude i reakcije u Zagrebu i Beogradu.

"Hrvati razočarani presudom o genocidu"

Ljubljanski list "Dnevnik" pod naslovom "Hrvati razočarani presudom o genocidu" navodi izjavu predsjednika suda Petera Tomke da Srbija ne može biti odgovorna za genocid u Vukovaru 1991. jer je tek sljedeće godine postala članica UN-a, da tužba o počinjenim zločinima nije dokazala "genocidnu namjeru" te da je napad na Vukovar bio "odgovor na proglašenje nezavisnosti Hrvatske, a ne plansko istrebljivanje Hrvata".

Televizijska postaja POP-TV navodi da će presuda, na koju nema žalbe i koju obje strane moraju poštovati, "jamačno utjecati na razvoj hrvatsko-srpskih odnosa", te da su ti odnosi još opterećeni brojnim pitanjima nastalim nakon rata, "od nestalih osoba do graničnog spora".

Srpski mediji presudu pratili uživo


Srpski mediji popratili su uživo tijek suđenja iz Haaga. Portal B92 donosi naslov "MSP: Niko kriv za genocid" u kojem su detaljno opisali obrazloženje suda."Sud u Hagu odbacio hrvatsku tužbu i srpsku protivtužbu za genocid", naslov je na RTS-u gdje se također suđenje pratilo uživo. Napominju kako je presuda Međunarodnog suda pravde konačna te da na nju ne postoji pravo žalbe."TAČKA NA SPOR Tužbe Hrvatske i Srbije odbijene u celini", stoji u naslovu teksta objavljenom na Blicu.
"Haaški sud: Ni Srbija ni Hrvatska tijekom rata nisu izvršile genocid", naslov je na portalu 24ur.

Presuda Međunarodnog suda pravde udarna vijest u BiH

Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojima je odbačena tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid kao i srbijanska protutužba vijesti su koje u utorak na udarnim mjestima prenose svi elektronički mediji u Bosni i Hercegovini.

Prenoseći sadržaj presude objavljene tijekom dana u Den Haagu javni servisi BHT 1 i BH Radio 1 ističu kako je ovime stavljena točka na postupak započet još 1999. godine te kako su odluke ICJ-a konačne i obvezujuće za obje države.

"Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene u potpunosti", naslov je kojim je o današnjoj presudi na mrežnim stranicama izvijestio sarajevski "Dnevni avaz", a na isti način izvijestile su i banjolučke "Nezavisne novine".Presuda u slučaju uzajamnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid u BiH je iščekivana s posebnom pozornošću jer je o tome ovisila i mogućnost revizije postupka kojega je ta zemlja ranije izgubila kada je Srbiju također tužila za genocid.

ICJ je 2007. godine utvrdio kako je u Srebrenici počinjen genocid, no Srbiju nije označio odgovornom kao počinitelja nego tek kao državu koja ga nije spriječila odnosno nije poduzela mjere da se kazne počinitelji genocida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara