Slovenski parlament sutra raspravlja o ostavci Bratušek: Prijevremeni izbori već u srpnju?

Slovenski parlament sutra raspravlja o ostavci Bratušek: Prijevremeni izbori već u srpnju?

Foto: Hina

SLOVENSKI parlament će se na izvanrednoj sjednici u četvrtak popodne i službeno informirati o odluci premijerke Alenke Bratušek koja je u ponedjeljak dala ostavku na svoj položaj, čime je prestao i redovni mandat njezine vlade koja do imenovanja nove obavlja tekuće poslove.

Time će početi i predviđeni dvotjedni rok u kojemu stranke i zastupničke skupine imaju pravo predlagati mandatara privremene vlade. Bratušek je inače parlamentarce već pozvala da se odreknu te mogućnosti, kako bi se izbjegla dugotrajnija politička kriza i što prije održali prijevremeni izbori, a zemlja dobila vladu s punim ovlastima.

Po mišljenju Bratušek, tako bi mogla nastati situacija u kojoj će izbori biti održani još u lipnju ove godine, što neki ocjenjuju nerealnim, a rezerve prema skraćivanju izbornih rokova u srijedu su na konzultacijama s predsjednikom države Borutom Pahorom iznijeli i neki stručnjaci za ustavno pravo.

Kako bi omogućio da se izbori održe u optimalnom roku Pahor je već izjavio da se odriče mogućnosti da sam predloži mogućeg mandatara nove prijelazne vlade prije izbora, no više ga je stručnjaka upozorilo da se izbori ne bi trebali održati u vrijeme godišnjih odmora, kad se može očekivati manja izlaznost jer bi se tako dijelu birača onemogućilo njihovo ustavno izborno pravo.

Ustavni pravnik Andraž Teršek rekao je da bi izbori u ljetnom razdoblju bili nedopustivi, te da u tom vremenu ne smije biti niti izborne kampanje niti izbora.

Bivši ustavni sudac Ciril Ribičič izjavio je nakon sastanka kod Pahora da bi se izborni rokovi mogli skratiti ako bi se najveći dio zastupnika u parlamentu unaprijed i pismeno obvezao da neće predlagati mandatara privremene vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto više o realnim mogućnostima i terminu prijevremenih izbora bit će poznato u četvrtak nakon što konzultacije o nastaloj političkoj situaciji s predsjednicima zastupničkih klubova i predsjednicima parlamentarnih stranaka obavi predsjednik Borut Pahor.

Pahor: prijevremeni izbori mogući u srpnju

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u srijedu da bi prijevremene izbore nakon nedavne ostavke premijerke Alenke Bratušek i njene vlade bilo moguće održati već u srpnju ove godine.

"S raspisivanjem izbora neću žuriti, ali s tim neću niti odugovlačiti. Može se zaključiti da izbori u lipnju nisu mogući, nego bi, uvažavajući rokove, vjerojatnije mogli biti održani u srpnju", rekao je Pahor nakon što je rokovima za prijevremene izbore razgovarao sa skupinom uglednih pravnih i ustavnih stručnjaka, te dodao da bi izbori u kolovozu bili isključeni.

"Izbore ću raspisati u skladu s pravnim i ustavnim poretkom. Cijeli postupak mora biti kredibilan, ali i opravdati očekivanja da će situacija nastala nakon ostavke vlade izazvati najmanje štete za državu i građane", rekao je Pahor.

On će se u četvrtak o situaciji nakon ostavke Bratušek i njene vlade, te o predstojećim izborima konzultirati s čelnicima parlamentarnih stranaka. Pahor će nakon toga odlučiti kada će biti raspušten parlament i sazvani izbori, a unaprijed se zbog skraćivanja krize nakon ostavke vlade sam odrekao ustavne mogućnosti da predloži mandatara prijelazne vlade.

Premijerka Bratušek u ponedjeljak je podnijela ostavku nakon što je na unutarstranačkim izborima u stranci Pozitivna Slovenija (PS) izgubila, a prvu poziciju ponovno stekao ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Bratušek je nakon toga istupila i iz stranke, a prema nagovještajima namjerava osnovati novu stranku iz skupine zastupnika stranke koji su napustili Jankovića i ostali joj lojalni unatoč izbornom porazu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara