Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu: Nikakav tajni dogovor o Ljubljanskoj banci nije postignut!

Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu: Nikakav tajni dogovor o Ljubljanskoj banci nije postignut!

Foto: 24ur

VELEPOSLANSTVO Republike Slovenije u Zagrebu reagiralo je na, kako navode, neistinite navode jednog hrvatskog medija o rješavanju pitanja Ljubljanske banke koje su već drugi put objavljene.

Slovenci oštro demantiraju medijske napise prema kojima je Slovenija pristala na povrat duga u iznosu od 278 milijuna eura, a Hrvatska na opraštanje zateznih kamata na taj dug i poručuju da je, jedino o čemu su se stručnjaci dr. Arhar i Rogić dogovorili bilo rečeno i u izjavi za medije nakon njihovog četvrtog sastanka prošli tjedan u Zagrebu, a to je da postoje razilaženja u stajalištima obiju strana te da će nastaviti s razgovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neobično je da slovenska strana mora već po drugi put demantirati tu istu informaciju koja je bila predmet medijskih nagađanja u proteklim tjednima, naročito nakon što se hrvatski stručnjak na posljednjem sastanku ispričao slovenskome kolegi za te neistine i neugodnost koja je nastala u hrvatskoj javnosti nakon njihovog trećeg susreta na Bledu početkom listopada", priopćeno je iz Veleposlanstva.
Tvrde i da unatoč mnogobrojnim zamolbama za objašnjenje još do današnjeg dana od hrvatske strane nisu uspjeli saznati koji je pravni temelj za tužbe koje protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke po izričitom nalogu hrvatske države vode dvije komercijalne banke u talijanskom vlasništvu.

Ponavljaju svoj stav da su punomoći hrvatske države u suprotnosti s međunarodnim ugovorima koje je Republika Hrvatska potpisala i ratificirala te preuzetim obavezama tijekom pregovora s Europskom unijom i zaključuju da nastavak pregovora i traženje konačnog rješenja u okviru Sukcesijskog sporazuma imaju smisla samo ako Vlada Republike Hrvatske povuče punomoći u tužbama pred hrvatskim sudovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara