Smanjene kazne trojici Hudorovića: U listopadu 2010. godine ubili su Matu Velića i ranili četvero članova njegove obitelji

Smanjene kazne trojici Hudorovića: U listopadu 2010. godine ubili su Matu Velića i ranili četvero članova njegove obitelji

Ilustracija: Arhiva

VRHOVNI sud potvrdio je osuđujuću presudu trojici članova obitelji Hudorović za ubojstvo Mate Velića i pokušaj ubojstva četvero članova njegove obitelji u listopadu 2010. no kvalifikacija djela više nije osveta, odnosno teško ubojstvo, kao u prvostupanjskoj presudi karlovačkog Županijskog suda pa su i kazne bitno manje.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo kazao je Hini da su umjesto teškog ubojstva zločini trojice optuženika označeni kao ubojstvo i pokušaj ubojstva te je, temeljem uvažavanja žalbe, Vrhovni sud kaznu zatvora Jurju Hudoroviću smanjio s 30 na 18 godina, Nenadu Hudoroviću s 25 na 15 godina, dok je trećeokrivljenom maloljetniku potvrđena "odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod".

"Budući da je sud utvrdio blažu kvalifikaciju djela nastupila je nemogućnost izricanja sankcije dugotrajnog zatvora, već ona može biti od pet do 15 godina", kazao je Tripalo. Pojasnio je da je kazna od 18 godina prvooptuženom "jedinstvena za nekoliko točaka optužnice za ubojstvo i ubojstva u pokušaju“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnik Nenada Hudorovića Frane Letica, koji je tijekom izricanja dugotrajne zatvorske kazne u siječnju ove godine demonstrativno napustio sudnicu suca Ante Ujevića, kazao je Hini da je Vrhovni sud ovim preinačenjem kvalifikacije djela dao njemu za pravo.

"Bio je to prvi i jedini put da sam tako izašao iz sudnice i potvrđeno je da nije bilo bez osnove. Ali nisam zadovoljan ni presudom Vrhovnog suda, jer sam za svoju stranku Nenada Hudorovića siguran da nije kriv i da nisu pronađeni dokazi da je on uopće bio u svom automobilu kada je iz njega pucano na kamion Mate Velića", kazao je Letica. Najavio je i "zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude ili obnovu postupka", o čemu će odlučiti nakon dogovora s branjenikom.

Neslužbeno se doznaje da je Vrhovni sud prihvatio one dijelove žalbi trojice okrivljenika iz kojih proizlazi da braća Hudorović i njihov maloljetni rođak nisu planirali ubojstvo, već da je do oružanog napada došlo na cesti u Karlovcu, nakon što su se slučajno sreli predstavnici dviju obitelji.

Činjenica je da je napad uslijedio dva dana nakon što je u Otoku Oštarijskom Frane Velić pucao iz pištolja u Zorana i Zdravka Hudorovića i teško ih ozlijedio, za što je nepravomoćno osuđen na šest godina i četiri mjeseca zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara