Smanjenje plaća, gubitak jubilarnih nagrada i božićnica: Sindikati HZMO-a Vladi poručili - "Dosta je!"

Foto: Vojko Bašić/Cropix

U ZAGREBU, Splitu, Rijeci i Karlovcu Nezavisni sindikat radnika HZMO-a i Radnički sindikat organizirali su prosvjede pod nazivom "Dosta je!!".

Stalno smanjenje plaća, gubitak jubilarnih nagrada, božićnica, smanjenje troškova prijevoza, najava donošenja zakona o uskrati isplate prava iz Kolektivnih ugovora, za radnike HZMO-a i više nego dovoljni razlozi za prosvjed.

Radnici su pozvani i da ovaj tjedan budu u bijelom štrajku, a predsjednica Nezavisnog sindikata radnika u mirovinskom osiguranja Željka Frgačić objašnjava što to znači. "Uputili smo u ponedjeljak poziv radnicima za sve radnike koji cijene sebe i svoj rad da ne dolaze na posao prije radnog vremena, da ne ostaju duže jer im prekovremeni nije plaćen, da ne nose posao doma i da koriste pauzu za odmor", kaže Frgačić.

Pojašnjava da neki radna mjesta u HZMO-u premašuju normu iznad 200 posto, a od 20 do 100 posto sigurno. "Pridržavanje norme za nas znači obavljanje kvalitetnog rada, ne na uštrb radnika već da i korisnik i radnik budu zadovoljni", poručuje predsjednica sindikata.

Prosječna plaća u Zavodu sa svim dodacima isplaćena u studenom iznosila je 5.424 kune, pri čemu je za VSS iznosila 7.197 kuna, za VŠS 5.474 kune, za SSS 4.405 kuna, a za NSS 3.318 kuna.

U Splitu prosvjedovalo 200-ak radnika HZMO-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U organizaciji dva većinska sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje oko 200 radnika splitskog područnog ureda održalo je jutros prosvjedni skup. Ovo je prvi prosvjed zaposlenika Zavoda od osnutka 1922. godine. "Dosta je bilo prebacivanje tereta krize na naša leđa", kazao je povjerenik Nezavisnog sindikata Marko Mužinić.

"Nama je dosta svega što su nam dosad smanjili. Znači, 2001. godine nam je smanjena plaća, 2009. nam je smanjena osnovica za 6% i ukiniti krizni porez, 2010. smo se odrekli božićnice na dvije godine i sada je potpisan kolektivni ugovor gdje smo se odrekli i božićnice i regresa. Na kraju toga ukidaju plaću za vjernost firmi. Znači, radnici koju su 20 godina i više imaju 10%, a ovi mlađi imaju 2 do 8%", kaže Mužinić.

Zaposlenici HZMO-a zatražili su aneks kolektivnog ugovora i mogućnost sindikalne borbe kako bi se izjednačili sa državnim službama .

"Imamo manje plaće od prosjeka i do sada se nikada nismo bunili, a prosvjedi tek predstoje", najavljuju okupljeni zaposlenici.

"Stranke nas mrze i misle da mi uživamo, da smo bogati i onda nas napadaju i vrijeđaju", kažu radnici i dodaju: "Imamo poruku za nezaposlene - nismo mi krivi, ne trebaju napadati nas nego trebaju pitati ministra zašto oni ne rade".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara