Smirivanje tenzija? Priprema se susret hrvatskog i srbijanskog premijera

Smirivanje tenzija? Priprema se susret hrvatskog i srbijanskog premijera

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

MINISTRICA vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je da su u tijeku pripreme na ministarskom nivou za susret premijera Srbije i Hrvatske, Ivice Dačića i Zorana Milanovića, javlja novosadski Dnevnik.

Podsjećamo, odnosi sa susjedom su se naglo zahladili nakon oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču: Pale su teške riječi, a uskrsnula je i nacionalistička retorika za koju smo vjerovali da je ostala u nekom drugom, prošlom vremenu.

"Susret dvojice premijera od izuzetnog je značaja i do njega će sigurno doći. Stvari idu u dobrom pravcu. Sada je važno pripremiti taj susret. Svrha je pozitivni pomak, a ne samo dobra fotografija u medijima", rekla je Pusić u intervjuu za Dnevnik.

Srbija i Hrvatska, kako ona kaže, surađuju na nizu stvari, iako ta suradnja nije uvijek vidljiva u javnosti.

"I povijest nas uči da je važno držati komunikaciju i kontakte, posebno među susjedima, i surađivati na temama na kojima je to u tom trenutku moguće", rekla je i poručila da nema razloga za strah da će Hrvatska pokušati iskoristi članstvo u EU kako bi u svoju korist riješila sporove s Beogradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je ocijenila da su susreti sa srbijanskim ministrom vanjskim poslova Ivanom Mrkićem u New Yorku u rujnu te u Dublinu prije nekoliko tjedana bili vrlo konstruktivni.

"Reakcije na oslobađanje generala u Hrvatskoj su bile vrlo odmjerene"

"Dogovorili smo tri takozvane košare pitanja. Prva se tiče pitanja koja proizlaze iz rata. Druga u fokusu ima ekonomske teme, s obzirom na to da Hrvatska ulaskom u EU ulazi u EFTA-u, a izlazi iz CEFTA-e. Treća se tiče europske budućnosti i suradnje na korištenju europskih fondova", rekla je Pusić.

Komentirala je nezadovoljstvo Beograda oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na Haškom sudu, kao i euforiju kojom je u Hrvatskoj dočekana ta odluka. Rekla je da ta presuda "ne negira ratne zločine" i podsjetila da je u Hrvatskoj dosad osuđeno više ljudi i da se još vode postupci.

"Inače, prirodno je da je svima bilo drago da ova dvojica umirovljenih generala nisu ratni zločinci, ali, s obzirom na okolnosti, mislim da su reakcije u Hrvatskoj bile izuzetno odmjerene", ocijenila je.

Na kraju je rekla da je povlačenje međusobnih tužbi za genocid između Srbije i Hrvatske na Međunarodnom sudu pravde "i dalje racionalna mogućnost", ali i napomenula da je potrebno najprije riješiti probleme nestalih, suđenja za ratne zločine i vraćanja umjetničkih djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara