Snažno nevrijeme na Jadranu: Pijavice na splitskom području, tuča zabijelila Makarsku

Snažno nevrijeme na Jadranu: Pijavice na splitskom području, tuča zabijelila Makarsku

Ilustracija: Index (Arhiva)

CIKLONA koja se nadvila nad Jadran donijela je snažno nevrijeme praćeno pijavicama i tučom.

Tlak zraka na sjevernom Jadranu pao je ispod 1000hpa na razini mora. Posljedica je to blizine jake ciklone sa središtem nad sjevernom Italijom. Ciklona je, kako javlja Crometeo, već tijekom noći donijela burne atmosferske procese nad Hrvatskom pa je na mnogim dijelovima Jadrana bilo jakih grmljavinskih pljuskova, a kiše je bilo mjestimice i u unutrašnjosti zemlje.

U jugozapadnom visinskom strujanju temperature zraka bile su neznatno niže u odnosu na srijedu. Prisjetimo se, u srijedu su na jugu Dalmacije najviše dnevne temperature zraka ponegdje dosegle toplih 21°C, a danas nigdje nije bilo više od 17°C.

Za razliku od utorka i srijede, kada je vjetar ponegdje na Jadranu bio olujan s orkanskim udarima, u četvrtak je vjetra znatno manje, iako povremeno ima jake, lokalno i olujne udare. Najjači udari vjetra u Splitu dosezali su danas olujnih 70km/h. Vjetar tijekom četvrtka ima dominantno jugozapadni smjer (lebić), a popodne je u Dalmaciji okrenulo na jugo.

Nakon što su krajem noći i tijekom zore u srednjoj Dalmaciji lokalno zabilježeni jaki grmljavinski pljuskovi, ponegdje praćenih tučom, u popodnevnim satima ponovno je bilo slabijih pljuskova koji su lokalno donijeli tuču. Tuča je u dijelovima srednje Dalmacije, osobito na području Poljica načinila i manju materijalnu štetu. Makarska je ujutro osvanula pod bijelim pokrivačem od nekoliko centimetara tuče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuča je danas padala i u Rijeci.

Da je atmosfera iznimno nestabilna potvrdila je i pojava nekoliko pijavica iznad Šolte sredinom dana, a nekoliko ljevkastih oblaka pojavilo se i iznad samog Splita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara