Snažno se širi požar u Istočnoj Hercegovini, ugrožava sela

Snažno se širi požar u Istočnoj Hercegovini, ugrožava sela

Foto: FAH

POŽAR koji je izbio kod mjesta Ljubinje u istočnoj Hercegovini u subotu se nastavlja širiti velikom brzinom, a gasitelji ulažu ogromne napore kako on ne bi ugrozio kuće i prerastao u katastrofu, javljaju lokalni mediji u BiH.

Različiti izvori navode da je požarna crta u prijepodnevnim satima dosegnula duljinu između 20 i 30 kilometara pri čemu uglavnom gori nisko raslinje na krševitu tlu no tri sela u ljubinjskoj općini već su ugrožena.

Zapovjednik lokalne gasiteljske postrojbe stanje je opisao kao "katastrofalno".

"Situacija je katastrofalna. Gore šuma i nisko raslinje. Vjetar je počeo puhati što dodatno otežava gašenje i rasplamsava vatru",  kazao je Miodrag Ilić, zapovjednik vatrogasne postrojbe u Ljubinju.

Slabo opremljeni gasitelji koji nemaju niti dovoljno naprtnjača za vodu uz to što pokušavaju spriječiti napredovanje vatre prema selima nastoje braniti i crtu prema magistralnoj cesti koja vodi k Trebinju i u ljetnim je mjesecima vrlo prometna zbog velikog broja turista koji tuda putu za Dubrovnik i Herceg-Novi.

Gasitelji iz Trebinja koji su najbliži tom požarištu nisu u stanju pomoći kolegama iz Ljubinja jer se već danima i sami bore s vatrom koja je izbila u nekoliko dijelova te općine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara