Snijeg ponovno zameo veći dio zemlje

Snijeg ponovno zameo veći dio zemlje

Foto:  Zvonimir Barišin (Cropix)

TIJEKOM noći u Hrvatskoj su pale nove količine snijega. Najviše u Ogulinu 31 cm i Delnicama 26 cm. Snijeg i dalje pada u Gorskom kotaru i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a očekuje se novih petnaestak centimetara. S obzirom na zimske uvjete na većini cesta u Hrvatskoj manja su kašnjenja u autobusnom prometu, doznajemo jutros sa Autobusnog kolodvora Zagreb od glavnog prometnika Vlade Tomaića.

Zbog prometne nezgode na 274. km autoceste A1 kod odmorišta Nadin u smjeru Splita vozi se usporeno jednim trakom.

Od 9:30 sati ukinuti su zimski uvjeti na autocesti A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1.

Zatvoren dio cesta u Lici i Gorskom Kotaru

"Od 5,30 sati zbog snježnih nanosa za sav promet je zatvorena dionica državne ceste D3 Kikovica- Gornje Jelenje- Delnice i D501 Gornje Jelenje- Oštrovica zbog snježnih nanosa na Špičunku ( Lokve)", stoji u obavijesti HAK kao i ona da su jutros od sedam sati za sav promet otvorene  D1 Gračac- Knin, 27 Gračac- Zaton Obrovački i D5203 Otrić- Donji Srb. 

Naime, na većem dijelu kontinentalne Hrvatske danas će padati snijeg kojeg će najviše biti u Gorskome kotaru i sjeverozapadnim krajevima. Očekuje se da bi snježni pokrivač mogao biti visok između 10 i 30 cm. Snijeg se krajem dana očekuje i u Slavoniji. Na Jadranu olujno jugo moglo bi preći u buru, a najviša temperatura mogla biti biti -1 i 2, u Slavoniji i na sjevernom Jadranu od 5 do 10, u Dalmaciji od 10 do 14°C.

Kasne autobusi i vlakovi

"U dolasku autobusi kasne od 20 do 30 minuta najviše iz pravca Dalmacije, Istre i Kvarnera, a ostali desetak minuta", rekao je Tomaić. Ništa bolje nije jutros ni u željezničkom prometu, potvrdila je voditeljica Odnosa s javnošću HŽ-a Martina Lovrić
 
"Sve pruge su prohodne. Na području Gorskog kotara i Like bilježimo kašnjenja vlakova između 15 i 30 minuta. Ostali vlakovi prometuju s minimalnim zakašnjenjima." Iz Zračne luka Zagreb, kao i iz ZET-a doznajemo da poteškoća u prometu nema. U posljednjih 12 sati u Zagrebu je palo 2 cm snijega, ali do kraja dana očekuje se puno više. Šef zagrebačke zimske službe Hasan Đombić poručuje da snježnih iznenađenja ovoga puta ne bi trebalo biti.
 
"Posipali smo sve brdske autobusne linije i za sada nema nikakvih problema, sve linije voze", izjavio je Đombić. Meteorolozi su prognozirali da će u slijedeća tri dana u Zagrebu pasti oko 30 centimetara snijega. Iz zagrebačke zimske službe poručuju da imaju oko 10 tisuća tona soli i oko 4000 tona sipine što je dovoljno za 10-tak izlazaka na ceste ralica i kamiona.
 
Zimske službe u pripravnosti
 
"Mi smo u pripravnosti, kamioni i ljudi dežuraju, čekamo, ako bude potrebno onda ćemo intervenirati". Sinoć je zimsku službu posjetio i gradonačelnik Milan Bandić koji je još jednom ponovio kako Zagreb ima najbolju zimsku službu u Europi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Ti dečki rade besprijekorno. Ja tim ljudima vjerujem već 13 godina. Vidjeli ste što se događa u Londonu ili Munchenu kad padne 15 cm snijega, poručio je Bandić.  
 
HAK upozorava na zimske uvjete na cestama
 
Na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru vozače se upozorava da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme!
 
Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obavezna zimska oprema na autocestama: A2 Zagreb-Macelj, između čvorova Jankomir i Trakošćan, A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica-Bosiljevo I. (Isključivanje teretnih vozila je na odmorištu Draganić) i A7 GP Rupa-čvor Diračje, te na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i Zadarskoj županiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara