Snowden optužio Obamu da mu uskraćuje pravo na azil: Objavljen popis zemalja u kojima bi se želio skloniti

Snowden optužio Obamu da mu uskraćuje pravo na azil: Objavljen popis zemalja u kojima bi se želio skloniti

Foto: Guliver Image / Getty Images

EDWARD SNOWDEN optužio je predsjednika SAD-a Baracka Obamu i njegovu administraciju da mu uskraćuju pravo na azil, stoji u izjavi koju je prenio WikiLeaks.

Snowden je u izjavi napisao kako je potpredsjednik SAD-a Joe Biden radio pritisak na vođe zemalja od kojih je on zatražio zaštitu, a to mu je naredio Obama koji je pak prije obećao da to neće učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako nisam optužen za ništa Obamina administracija mi je ukinula putovnicu i od mene napravila osobu bez države. Bez ikakve sudske odluke administracija traži način da mi uskrati osnovno pravo. Pravo koje pripada svima. Pravo da tražim azil. Njihov je cilj uplašiti druge", stoji u objavi.

Ruski službenici objavili su da je Snowden u ponedjeljak zatražio azil u Rusiji, a novinar Reutersa je vidio pismo koje je poslao Ekvadoru u kojem im zahvaljuje što su mu pomogli da dođe u Rusiju. Objavljen je i popis država u kojima je zatražio azil: Austrija, Bolivija, Brazil, Kina, Kuba, Finska, Francuska, Njemačka, Indija, Italija, Irska, Nizozemska, Nikaragva, Norveška, Poljska, Rusija, Španjolska, Švicarska i Venecuela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara