Socijalni partneri raspravljaju o izmjenama Zakona o radu: Lakše zapošljavanje, ali i lakše otpuštanje

Foto: Arhiva

VLADA, sindikati i poslodavci ponovno sjedaju za stol. Na meniju su izmjene Zakona o radu koje će uskoro u saborsku proceduru.

Novi Zakon o radu svjetlo dana trebao bi ugledati u drugoj polovici godine. U prvoj fazi socijalni partneri dogovaraju samo manje, lakše izmjene, a ona teška - prava radnička pitanja zasad se nisu otvarala. Sad se ipak mijenja model ugovora o radu na određeno vrijeme, otkrio je u intervjuu za Media servis ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. "Mi u tim izmjenama predviđamo zaštitu, da se taj ugovor ne može produživati unedogled, ali da, s druge strane, za prvi ugovor na neodređeno vrijeme, stvari budu jednostavnije", rekao je Mrsić.

Mora se voditi računa da se radnici ne nađu u nepovoljnijem položaju nego što su sada, komentirao je čelnik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever. "Nama je ključ svega u ovom trenutku razgovora bio da se jednostavno ne poklekne tom pritisku da se zbog krize u zemlji ide na fleksibilizaciju tržišta rada na način da se kriza apostrofira kao trajno stanje pa da se onda ide u obespravljenje radnika", ističe Sever.

U Udruzi poslodavaca žale što već u prvoj fazi Zakon nisu učinili fleksibilnijim. "Na način da se jednostavno zapošljavanje, ali i u prilikama kada to gospodarstvo ne dozvoljava, može i otpustiti radnika. No, ovo je bilo ipak više, ajmo je nazvati, faza šminke", rekao je Ivan Miloloža.

Krajem idućeg mjeseca počinje pravi posao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara