Šok u hrvatskoj Crkvi zbog Papine ostavke: "Mislio sam da to ne može biti istina!"

Šok u hrvatskoj Crkvi zbog Papine ostavke: "Mislio sam da to ne može biti istina!"

Foto: Tonči Plazibat/Cropix

NAJAVA odlaska pape Benedikta XVI. šokirala je i predstavnike Crkve u Hrvata. Dubrovački biskup Mate Uzinić u razgovoru za Media servis priznao je da ga je Papina odluka - zatekla. "Poprilično sam potresen, iznenađen, moglo bi se reći šokiran tom izjavom. U prvi čas sam pomislio da to ne može biti istina, ali Papa ima pravo na takvu odluku", ističe Uzinić.

"Nakon što sam pročitao njegovu izjavu, mogu samo reći da shvaćam i razumijem razloge. Drago mi je da oni nisu osobni, nego za dobrobit Crkve. To je jako dobro naglasio. Smatra da sa svojim zdravstvenim stanjem, godinama i duhom, više ne može odgovoriti potrebama Crkve našeg vremena. Možemo ga razumjeti. Drugi ljudi njegovih godina su odavno negdje u stanju mira. On je u i tim visokim godinama nastavio davati puno, koliko je mogao. Sada je shvatio da jednostavno više ne može davati onoliko koliko bi trebao", pojašnjava dubrovački biskup.

"Hvala mu"


Papa Benedikt u svom je mandatu uvelike nastavio putem svog prethodnika, blaženog Ivana Pavla Drugog, a hrvatski narod posebno će ga pamtiti po posjetu našoj zemlji u lipnju 2011. godine.

"Zahvaljujem mu na svemu što je učinio za Crkvu. Jedna od stvari koje je učinio je i to što me imenovao za biskupa. Dao mi je time veliko povjerenje. Nadam se da ću uspjeti poput njega, odgovoriti na pravi način tom poslanju koje sam zahvaljujući njemu, dobio od gospodina. Želim se pridružiti njegovoj molitvi za Crkvu, njezinu budućnost i izbor novog Pape koji će nadam se, nastaviti djelovati za dobro Crkve ondje gdje je on stao", poručuje Uzinić.

Strani mediji već su počeli nagađati o terminima izbora novog poglavara Katoličke Crkve. Zasad je izvjesno da će to biti početkom ožujka, iako je o datumu još preuranjeno govoriti. "Ne mogu ništa o tome reći. Dakako da je sada situacija drugačija nego kada je riječ o Papinoj smrti jer postoji mogućnost da se sve pripremi do 28. veljače", pojašanjava Uzinić.

"Stvari se mogu puno brže odviti nego inače, budući da bi prije toga trebalo obaviti druge stvari, koje u ovom slučaju, nisu potrebne. Ne mogu reći kako će to ići jer nemamo prethodni slučaj da bi se mogli pozvati na njega i reći kako će to funkcionirati, a zasada nemamo ništa drugo nego samo objavu", naglašava biskup Uzinić.

"Papa može biti bilo koji muškarac kršćanin"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novog Papu birat će Kardinalski zbor u Sikstinskoj kapeli, a među otprilike 120 kardinala bit će i dvojica Hrvata - Josip Bozanić i Vinko Puljić. Manje je poznato da novi Papa ne mora biti pripadnik Kardinalskog zbora.

"Može biti bilo koji muškarac kršćanin, bitno je da ga izaberu kardinali, a onda bi on bio zarađen za rimskog biskupa i kao takav, postao bi Papa. Papa je rimski biskup, a ako je već biskup, onda  samim izborom postaje Papa, ako ne, onda bi se prije toga trebao zarediti. Ali mogu izabrati bilo koga, međutim, vrlo su male mogućnosti da izaberu nekoga izvan svojeg kruga i odavno ne postoji takva praksa, nego se uglavnom izabire iz kruga kardinala", kaže Uzinić.

Katolička Crkva posljednjih desetljeća sve veći zamah dobiva u Južnoj Americi i Africi, pa poznavatelji prilika u Vatikanu ističu da nije nemoguće da novi poglavar Katoličke Crkve dođe iz jednog od ta dva kontinenta.

"Katolička Crkva prima svakoga koga izabere kardinalski zbor, tako da nije važno koje je boje kože, niti koji jezik govori, bitno je da bude izabran od strane kardinala, da on taj izbor prihvati i tim prihvaćanjem postaje rimski biskup, a kao takav i Papa, odnosno poglavar sveopće Crkve", zaključuje Uzinić.

Puljić: On je veliki vođa!

U 14 sati u Zadru novinarima se obratio i predsjednik HBK Želimir Puljić.  "Svi žalimo za njegovim odlaskom. Bili smo jako iznenađeni kad smo čuli da odlazi. On je veliki vođa i jako dobra osoba", kazao je uvodno.

"Mislim da je on sve dobro odvagao i mi smo uistinu primijetili da ga pomalo snaga izdaje, da nije više onako vitalan kao što je bio prije godinu dana. Ali nema nikakve bolesti, nego jednostavno ne može. Simbolično je i znakovito da je on kao sudionik Drugog vatikanskog sabora doživio da kao Papa može povodom 50. obljetnice Drugog vatikanskog sabora proglasiti godinu vjere. I nas to tjera da s tom vjerom prihvatimo ostavku, da u njoj sudjelujemo, da se molimo Bogu, ne samo za njegovo zdravlje i njegov daljnji rad, nego i za izbor novog Pape", istaknuo je Puljić.

Ocijenio je rad posljednje trojice na čelu Svete Stolice.

"Svaki je na svoj način bio osoban. Pavao VI. povučen intelektualac, koji je patnjom spašavao ugled Crkve i vjernike i borio se za vjeru. Ivana Pavla II. nazivali su 'showmenom', bio je putnik i borac, po svome zvanju glumac, pjesnik, on je zaista unio nešto u ovaj svijet i pokrenuo ga kao niti jedan Papa do sada. Potom je došao Bendikt XVI., koji je opet na svoj način, bio ništa manje aktualan i prisutan. Tako da nisam pesimist da neće doći neki koji će na svoj način i svojim stilom opet isto tako nastaviti ono što su njegovi prethodnici radili", poručio je Puljić.

Črpić: Bitna mu je bila socijalna dimenzija vjere

Tajnik Komisije lustitia et Pax Gordan Črpić papu Benedikta XVI. pamtit će kao velikog teologa i intelektualca koji je u katoličkom svijetu ostavio trag.

"Nastavio je promicati socijalni nauk Crkve. Njegova je enciklika socijalno orijentirana. To je jedan kontiunuitet papinstva već 120 godina koji u bitnome promišlja socijalnu dimenziju vjere" , rekao je Črpić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara