Soros u Davosu: Europski političari nemaju pojma i sve što su napravili bilo je pogrešno

Soros u Davosu: Europski političari nemaju pojma i sve što su napravili bilo je pogrešno

Foto: AFP

ZAMIŠLJEN kao susret predstavnika političkih i poslovnih elita na kojem će se tražiti rješenja za postojeće ekonomske probleme, Svjetski ekonomski forum u Davosu jučer je više podsjećao na skup kritičara nedoraslih europskih političara.

U kritikama je jučer prednjačio kultni financijer George Soros, koji je objasnio kako postojeće ekonomske i političke tenzije vode ka propasti Europske unije. "Nažalost, europski političari baš i ne shvaćaju kako financijska tržišta zapravo funkcioniraju, pa je sve što su napravili bilo pogrešno", ocijenio je Soros.

Njemačka će nametanjem svoje politike druge članice degradirati na razinu trećeg svijeta


Smatra kako će "antiinflacijska politika štednje koju forsira Njemačka Europu uvući u još dublji vrtlog duga". Pritom je predložio da se Španjolskoj i Italiji dopusti da svoje deficite financiraju izdavanjem trezorskih zapisa s kamatom od jedan posto. "Postojeće monetarna politika slabije zemlje eurozone degradira na status zemalja trećeg svijeta koje se prezadužuju u stranoj valuti", napomenuo je.

Euro je u startu bio loše osmišljeni projekt

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je i kako je projekt zajedničke valuta od početka bio loše zamišljen i izveden, jer monetarna i politička unija nisu išle ruku pod ruku. "Mnogi nedostaci su naprosto zanemareni, što je rezultiralo dezintegracijom koju je danas mnogo teže spriječiti negoli je to bilo kada se euro tek uvodio. Najgore je što niti ne postoje provizorne smjernice koje mogu popraviti greške. Ne postoji mehanizam koji će provoditi kaznene mjere, niti postoji mehanizam koji predviđa da zemlja napusti eurozonu. Još važnije, zemlje članice ne mogu pribjeći štampanju novca kao posljednjem adutu", objasnio je Soros, prenosi Guardian.

Europska unija postala je potpuno nedemokratska tvorevina

"Njemačka drugima nameće antiinflacijske mjere koje su nedostižne, što rezultira vrlo opasnom političkom dinamikom. Umjesto integracije, to će rezultirati međusobnim optuživanjem. Postoji velika mogućnost da će napori da se spasi euro završiti ekonomskim i političkim slomom Europe. Europska unija došla je do točke u kojoj je potpuno nedemokratska zbog odvojenosti od svog biračkog tijela, a uz to je njom i nemoguće upravljati što se može uočiti i u činjenici da nije sposobna riješiti krizu koju je sama kreirala", zaključio je Soros.

Političari su samo pogoršali recesiju

Nije on bio jedini koji je jučer u Davosu iskazao prilične sumnje prema sposobnostima europskih političara. Nouriel Roubini, jedan od rijetkih ekonomista koji je predvidio globalnu financijsku krizu, kazao je: "Politički odgovor na krizu samo je pogoršao recesiju. Europi treba manje štednje i više rasta."

Ken Rogloff, bivši vrhovni ekonomist MMF-a, dolio je još malo ulja na vatru kazavši kako je "eurozona poput napola izgrađena kuće, zbog čega je neupotrebljiva".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara