Španjolci i Talijani najbolju taktiku pokazali i na Euru i na EU summitu

Španjolci i Talijani najbolju taktiku pokazali i na Euru i na EU summitu

Foto: AFP

NAJVEĆIM "pobjednicima" jučerašnjeg EU summita u Bruxellesu slobodno mogu biti proglašene Španjolska i Italija. Ne zbog toga što su se njihovi premijeri mogli hvaliti činjenicom da će se nogometne reprezentacije baš njihovih zemalja sastati u finalu Eura, već zbog toga što su uspjeli izboriti ono po što su došli - dogovor o direktnom financiranju ugroženih banaka iz bailout fondova, što će smanjiti pritisak na njihove državne bilance i posljedično uzrokovati smanjenje troškova zaduživanja.

Monti i Rajoy odlično odigrali utakmicu protiv ostalih lidera eurozone

Naime, lideri eurozone danas su se u ranim jutarnjim satima dogovorili da dopuste rekapitalizaciju banaka direktno iz fondova za financijsku pomoć, bez posredstva i garancija države. Što je još važnije, dogovoreno je i da će bailout fondovi odsad moći kupovati obveznice država "koje se dobro ponašaju" - odnosno onih koje provode potrebne reforme ali i dalje osjećaju jak pritisak tržišta - bez da se automatski pokrene bailout postupak, kako aktualna pravila nalažu.

Pritom valja napomenuti kako put do ove odluke nije bio jednostavan i podmazan. Italija i Španjolska ranije su pomalo okolišale i opstruirale "pakt" o rastu težak 130 milijardi eura kako bi dobile ustupke za one probleme koji ih se najviše tiču - visoke troškove zaduživanja. Rajoy i Monti su to odigrali taktički mudro, jer je svim ostalim zemljama bilo u interesu da se napokon odobri nekakav paket koji će potaknuti toliko željeni rast.

Monti je hladno objasnio kako se ne može vratiti u Italiju bez nekakve nagrade, zaprijetivši da neće potpisati pakt o rastu ukoliko mu se ta "nagrada" i ne odobri, a sličan je stav pokazao i Rajoy.

Bit će potrebni mjeseci prije negoli se odluke počnu implementirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ustupci koje su dvije zemlje dobile došli su i s nekim uvjetima, koje je, jasno, tražila Njemačka. Tako će se banke moći dokapitalizirati direktno iz bailout fondova  tek nakon što se "utemelji efektivni jedinstveni supervizorski mehanizam, koji će uključivati i ECB", prenosi EU Observer. To znači da će se Španjolska još barem nekoliko mjeseci morati snaći i igrati po postojećim pravilima. Odnosno, dogovoreni bailout za španjolske banke od 100 milijardi eura zasad će ipak biti pridodan ukupnom državnom dugu.

Jednom kad se supervizorsko tijelo utemelji, "bailout će biti preusmjeren na novi mehanizam, te će dug efektivno biti skinut sa španjolske platne bilance", objasnio je Thomas Wieser iz Eurogrupe.

Monti izbjegao stalnu kontrolu


Kao što je već rečeno, talijanski premijer Monti je najveću pobjedu izborio time što je na neki način odobren njegov zahtjev za "poluautomatskim" mehanizmom preko kojeg bi bailout fondovi - EFSF i ESM - kupovali obveznice zemalja koje su pod pritiskom tržišta, a koje se drže provođenja strukturalnih reformi. To ujedno znači i da te zemlje ne bi morale biti pod stalnom paskom trojke, kao što je to slučaj sa Grčkom i Portugalom, kojima kontrola dolazi na vrata svaka tri mjeseca.

Unatoč tome što će biti potrebno neko vrijeme da se ove odluke počnu zaista i realizirati u korist Španjolske i Italije, nema dvojbe da bi one dugoročno mogle ublažiti njihove najveće muke, a to su visoki troškovi zaduživanja i odgovaranje za dugove koje stvaraju problematične domaće banke. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara