Španjolska duboko u recesiji: Fitch snizio kreditni rejting osam regija, dugoročne prognoze negativne

Španjolska duboko u recesiji: Fitch snizio kreditni rejting osam regija, dugoročne prognoze negativne

Foto: AFP

AGENCIJA Fitch snizila je jučer kreditni rejting osam španjolskih regija, uključujući Madrid, zbog njihove nemogućnosti da osiguraju pristup dugoročnom financiranju, javlja Economic Times.

"Kretanje rejtinga oslikava negativnu ekonomsku i tržišnu situaciju u Španjolskoj koja je rezultirala smanjenjem fiskalnih prihoda. Bit će potrebni dodatni napori da se strukturni fiskalni deficiti regionalnih vlasti smanje, a problem predstavlja i pristup dugoročnom financiranju", navodi se u priopćenju agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najteže je pogođena sjeveroistočna Katalonija, čiji je dugoročni kreditni rejting snižen za čak dva stupnja na BBB-. Fitch je zadržao negativnu prognozu za sve regije.

Sniženje rejtinga Madrida izazvano je značajnim povećanjem duga u razdoblju od 2010. do 2012. godine, navodi Fitch, dodajući da su "male šanse da će taj dug biti smanjen".

Dugoročni rejting Madrida snižen je na A- sa A, Katalonije na BBB- sa BBB+, Andaluzije na BBB sa A, Asturije na BBB+ sa A, Baskije na A+ sa AA, Kanarskih otoka na BBB sa A, Cantabrije na BBB+ sa A i Murcije na BBB sa A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara