Španjolska poručuje Grčkoj: Želimo da nam vratite naš novac

Španjolska poručuje Grčkoj: Želimo da nam vratite naš novac

Foto: Guliver Image / Getty Images

ŠPANJOLSKA konzervativna vlada, koju krajem godine čekaju parlamentarni izbori, neće dopustiti novoizabranom grčkom ljevičarskom premijeru Aleksisu Ciprasu, nevraćanje duga, poručio je u četvrtak španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos.

Španjolska je posudila Grčkoj 26 milijardi eura od ukupno 240 milijardi koliko je iznosio zajednički program pomoći Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

"Ljudi moraju biti svjesni da smo bili jako velikodušni prema Grčkoj i to ćemo nastaviti biti, no bdjet ćemo nad novcem kojeg su joj posudili građani Španjolske", istaknuo je de Guindos.

Nova grčka vlada, sastavljena od ljevičarske Sirize i desne stranke Neovisni Grci, koje su u nedjelju pobijedile zahvaljujući obećanju da će ukinuti mjere štednje, najavila je pregovore s kreditorima od kojih će tražiti smanjenje duga.

Iznos duga jednak je godišnjoj naknadi koje plaćaju nezaposlenima

Za razliku od Grčke koja je posudila novac zbog nemogućnosti otplate duga, Španjolska se zadužila u cilju spašavanja posrnulih privatnih banaka. Mjere štednje i rezovi javnih izdataka, kao uvjet za dobivanje pomoći, lansirali su dvije zemlje u sam vrh EU-a po stopi nezaposlenosti. U Grčkoj je bez posla 25,7 posto stanovnika, a u Španjolskoj 24 posto, podatak je europskog statističkog ureda Eurostat.

"Iznos od 26 milijuna kojeg nam duguje Grčka, jednak je godišnjem iznosu kojeg putem naknade plaćamo nezaposlenima", istaknuo je de Guindos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Popularnost vladajuće španjolske Narodne stranke drastično je pala i prijetio joj gubitak vlasti na izborima u prosincu. U svibnju se, pak, održavaju lokalni izbori.

Ljevičarska stranka Podemos (Možemo), srodna Sirizi, uživa potporu 28 posto Španjolaca, pokazuje anketa kuće Metroscopia provedena u siječnju. Na drugom mjestu su oporbeni socijalisti PSOE s 23,5 posto, a na trećem Narodna stranka s potporom od 19,2 posto.

Vođa Podemosa, Pablo Iglesias, koji je s Ciprasom proslavio promjenu vlasti u Grčkoj, o vraćanju novca Španjolskoj kaže: "Potrebno je restrukturirati dug, no ne na individualnoj razini, već u sklopu bloka zemalja južne Europe". "Dug južnih zemalja je neodrživ i zato je potrebno pregovarati s partnerima", dodao je.

"Na stolu nije restrukturiranje grčkog duga, već europska solidarnost"

No španjolski ministar gospodarstva naglašava: "Svaki odgovorni političar želi da nam se taj novac vrati". I drugi europski dužnosnici, napose iz sjevernih zemalja poput Njemačke i Finske, poručuju da će Grci u potpunosti morati vratiti novac.

"Na stolu nije restrukturiranje grčkog duga, već europska solidarnost", poručio je de Guindos dodavši da je već u četiri navrata modificirana otplata duga prilikom čega su Grcima smanjene kamate i produljen rok otplate. Ukoliko nova vlada u Ateni ne bude poštovala dogovorene uvjete neće primiti novu tranšu novčane pomoći, rekao je.

Španjolski ministar procjenjuje da će Grčkoj do kraja kolovoza biti potrebno dodatnih 10 milijardi eura.

Unatoč tome što je pobjeda grčke ljevice u Španjolskoj ohrabrila simpatizere Podemosa, de Guindos smatra da to "neće imati nikakve posljedice" na političku scenu u Španjolskoj. Vlada u Madridu tvrdi da situacija nije kao u Grčkoj i da se vide znakovi gospodarskog oporavka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara