Špijunski zrakoplov U-2 izazvao zastoj zračnog prometa u Los Angelesu

Ilustracija: Arhiva

INFORMATIČKI problem u centru kontrole letenja u Los Angelesu jako je poremetio zračni promet prošle srijede na jugozapadu SAD-a, a izazvao ga je špijunski zrakoplov U-2, potvrdio je u ponedjeljak američki tisak.

Letjelica koncipirana tijekom 1950-ih godina i čijih tridesetak primjeraka i dalje koriste US Air Forces, letjela je prema planu letenja koji je bio prebačen u netočan informatički kod u sustavu zračne kontrole, prema NBC Newsu i Wall Street Journalu.

Taj je incident pokrenuo niz problema, razni centri kontrole nisu više prihvaćali zrakoplove koji prelaze zračnim prostorom za koji su oni odgovorni, što je izazvalo preopterećenje informatičkog sustava, koji se ugasio.

Savezna zrakoplovna agencija (FAA) je odredila dvosatnu obustavu polijetanja i slijetanja u međunarodnu zračnu luku Los Angelesa i sve zračne luke na jugu Kalifornije, što je zahvatilo ukupno više od 500 komercijalnih letova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zrakoplovima koji su bili u letu i blizu odredišta odobrena su slijetanja, a neki su skrenuti s putanja, navodi FAA.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren je u ponedjeljak potvrdio nazočnost špijunskog zrakoplova U-2 u tom području gdje je vježbao.

Prema The Wall Street Journalu, informatički bug je nastao u novom dijelu sustava američke kontrole letenja, nazvan ERAM koji je imao više tehničkih problema i visoku cijenu tijekom razvoja.

Zračna luka Los Angelesa je treća najprometnija u SAD-u, kroz koju je 2013. prošlo više od 66 milijuna putnika.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara