Splitski sud nastavlja sa opstrukcijom: Vraćena optužnica protiv HDZ-ovog ravnatelja Doma zdravlja

Foto: Google maps

SPLITSKI Županijski sud nije na suđenje propustio optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ravnatelja Doma zdravlja Mirana Propadala i dr. Dijane Bućan, liječnice medicine rada i supruge bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i donedavnog predsjednika Gradskog vijeća Solina Kaje Bućana.

Splitski suci odlučili su predmet vratiti Državnom odvjetništvu kako bi se u dopuni istrage ispitao aktualni ravnatelj Doma zdravlja, HGS-ov  Dragomir Petric, i to na okolnost je li ustanova oštećena preranim odlaskom dr. Bućan u privatnu praksu premda nije ispunila obaveze iz ugovora te odradila specijalizaciju koju su sa 375 tisuća kuna financirali Grad Solin (80 posto) i Dom zdravlja (20 posto).

Ugovor o specijalizaciji nebitan za sud? 

Državno odvjetništvo smatra da je napravljena šteta najmanje 250 tisuća kuna jer je dr. Bućan nakon specijalizacije odradila samo godinu, umjesto tri godine. Bućan terete da je poticala Propadala da na sjednici Upravnog vijeća zataji kako ima neizvršene obaveze po pitanju plaćene specijalizacije.

Sada Županijski sud smatra da bi Propadalov nasljednik trebao kazati i jesu li i drugi liječnici pod sličnim uvjetima odlazili u privatnu praksu. Ostalo je nejasno zbog čega se to nije moglo utvrditi na raspravi i zbog čega je ugovor o specijalizaciji za sud tako nebitan. Nije naodmet spomenuti da je po zaključku solinskog Poglavarstva, dr. Bućan trebala odraditi čak šest godina za specijalizaciju, no Državno odvjetništvo navelo je u optužnici kako je Propadalo samovlasno skratio to vrijeme na tri godine.

Osim toga, ne zna se što bi svjedočenje dr. Petrica trebalo donijeti, jer Dom zdravlja dosada nije postavio zahtjev za naknadom štete pa su valjda i suci mogli sami zaključiti kakav je stav Ustanove povodom citiranih 250 tisuća kuna štete.  

Splitski suci ni istragu nisu htjeli otvoriti

Splitski sud ostao je tako dosljedan u opstrukciji ovog postupka. Tegobno je već bilo na početku kada splitski suci uopće nisu htjeli niti istragu otvoriti, već je o tome odlučio Vrhovni sud. Sada im se i optužnica činila nedostatnom za suđenje te su odlučili ući u meritum pravne stvari premda se to uobičajeno prepušta raspravnom vijeću.

Razgovarali samo pet minuta? 

Bućan i Propadalo odbili su navode tužiteljstva kako su međusobno kontaktirali i dogovarali na štetu ustanove, a u korist privatnog interesa. Tvrde da nisu, no tužitelj Nikša Wagner uvjeren je da se ne radi o koincidenciji već da su putevi i karijere okrivljenika isprepleteni i interesno uvezani. Naime, Propadalo je zajedno sa suprugom dr. Bućan kao vijećnik HDZ-a sjedio u Gradskom vijeću Solina. Teško da je zaista sve moglo ostati na razgovoru od pet minuta oko specijalizacije, kako je dr. Bućan opisala svoj kontakt s Propadalom. Radi se, smatra tužilaštvo o planu na koji Propadalo ne bi imao razloga pristati da to od njega nije tražila Bućan. Skraćivanje obaveze o odrađivanju specijalizacije sa šest na tri godine još je jedan argument u korist Državnog odvjetništva koji, ipak, čak i u ovoj fazi postupka, nije bio od značaja za splitski sud.   

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara