Spomen područje Jasenovac najsnažnije osuđuje slavljenje NDH i napad na manjine

Spomen područje Jasenovac najsnažnije osuđuje slavljenje NDH i napad na manjine

Foto: Arhiva

SLAVLJENJE NDH, uzvikivanje ustaških pozdrava, uznemirujući napadi na manjine i na svakog tko je drukčiji svrstava Spomen područje Jasenovac na stranu svih koji se zalažu za istinsku civiliziranu Hrvatsku svih njezinih građana, stoji u priopćenju Spomen područja Jasenovac (SPJ), koje je potpisala ravnateljica Nataša Jovičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SPJ ističe kako osuđuje sve ispade mržnje i netolerancije te se protivi svemu što duboko unazađuje i obeshrabruje. "Spomen područje koje dokumentira i proučava genocid i Holokaust u Drugom svjetskom ratu danas najsnažnije osuđuje slavljenje i prizivanje režima koji je prouzročio masovna stradanja svih nedužnih", stoji u priopćenju u kojem SPJ poziva obrazovne institucije da s njima zajednički kreira kurikulume koji će pomoći nastavnicima i učenicima razumjeti uvažavati različitosti te znati osuditi nacizam i fašizam iza kojih su ostajale samo žrtve.

Spomen područje Jasenovac, kako se navodi, memorijalni je centar koji se nalazi na autentičnom mjestu bivšega ustaškog koncentracijskog logora smrti. "Ustanova putem istraživačke, publicističke, izložbene i obrazovne djelatnosti čuva sjećanje na žrtve", napominje SPJ i dodaje kako su žrtve logora Jasenovac bili pripadnici nacionalnih manjina, a prije svega Srbi, Židovi, Romi te Hrvati protivnici ustaškog režima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara