Spor američkog Senata i CIA-e oko dokumenata o borbi protiv terorizma: "Odbor očito nije hakirao računala CIA-e"

Foto: Guliver image/Getty images

ODBOR za obavještajnu zajednicu američkog Senata nije hakirao CIA-ina računala kako bi se domogao internog izvješća o njezinu programu ispitivanja i pritvaranja osoba osumnjičenih za terorizam, rekla je u utorak predsjednica odbora, senatorica Dianne Feinstein. "Odbor očito nije hakirao CIA-ina računala kako bi se domogao tih dokumenata, kao što sugeriraju mediji", kazala je.

Njezina cinična izjava zadnji je udarac u tom dugotrajnom i teškom sporu između senatskog odbora i CIA-e oko dokumenata o tome kako je ta agencija postupala s osobama osumnjičenim za terorizam, programu koji je počeo 2002., a javnost je za njega saznala 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Feinstein je kazala da se među CIA-inih više od šest milijuna dokumenata, koje je njezin odbor dobio na uvid, nalazilo interno izvješće o programu ispitivanja i pritvaranja sumnjivaca pod nazivom "Panettina revizija", po tadašnjem CIA-inom ravnatelju Leonu Panetti.

Interno izvješće djelatnici odbora našli su koristeći CIA-in pretraživač koji im je dan. Feinstein je odbacila izvješća da je odbor to izvješće dobio na nezakonit način. "To nije istina", kazala je. Feinstein je međutim dovela u pitanje način na koji je CIA pokušala utvrditi kako je odbor dobio to izvješće, istaknuvši da je obavještajna agencija pretražila njegova računala a da nije ni pitala kako je došao do dokumenata.

Na kraju 40-minutnog govora, Feinstein je zatražila ispriku od CIA-e i izrazila zabrinutost da je u tom incidentu možda prekršen ustav kao i nekoliko zakona. Nakon njezina govora, senator Patrick Leahy rekao je da u Senatu nikada nije čuo značajniji govor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara