Sportaši nesebično pomagali ozlijeđenima, maratonci donirali krv, građani pokazali junačko srce: Ovo su heroji Bostona!

Foto: Twitter

U PONEDJELJAK poslijepodne, nešto prije 15 sati, najbrži sudionici 117.-og maratona u Bostonu prešli su ciljnu ravninu, kada su odjeknule dvije snažne eksplozije. Tri su osobe poginule, više od 140 je ozlijeđeno - dan koji je bio namijenjen slavlju i veselju u trenutku se pretvorio u noćnu moru.

Maratonci koju su, usprkos svemu, nastavili trčati prema bolnici kako bi donirali krv, prvi spasioci koji su stigli na mjesto eksplozija, humanitarci koji su ozlijeđenima ponudili hranu, vodu i sklonište - to su junaci koje će Boston zauvijek pamtiti.

Maratonci nesebično trčali u pomoć sugrađanima

Bez obzira na to jesu li bili vrhunski sportaši ili rekreativci, stotine maratonaca pohrlili su nakon iscrpne utrke prema mjestu eksplozije ne bi li pomogli svojim sugrađanima u nevolji. Trgali su odjeću sa sebe da bi podvezali rane ozlijeđenima, jedan je izvukao ženu u kolicima iz ruševina i odveo je na sigurno, da bi se potom ponovno vratio na mjesto eksplozije i uključio se u pomaganje drugima. U pet bolnica diljem Bostona zaposlenici su spremno dočekivali ozlijeđene kako bi im odmah pružili pomoć. Cijeli je Boston bio ujedinjen u tragediji, svi su djelovali kao jedan.

Bez obzira na iscrpnu utrku, mnogi maratonci su, nakon prolaska kroz ciljnu ravninu, nastavili trčati prema najbližim bolnicama kako bi donirali krv za svoje sugrađane. Svega nekoliko sati nakon eksplozije, bolnice su bile prepune ljudi koji su bili spremni učiniti sve da bi pomogli. Neki od maratonaca i nakon toga su se vratili na mjesto nesreće i uključili se u akciju spašavanja.

Junačko srce hrabrih građana

Zaposlenici lokalnih trgovina i restorana otvorili su svoja vrata svima, ponudili žrtvama vodu, hranu i ostale potrepštine, kao i medicinsku pomoć. Za svakoga je osiguran topli obrok i smještaj.

Najveće srce pokazali su sami građani Bostona. Oni su putem stranice Boston.com u izuzetno kratkom roku na raspolaganje stavili čak 3000 prenoćišta, uključujući hranu, tuševe i čistu odjeću te bicikle za prijevoz gradom.

Slavni sportaš spasio ozlijeđenu ženu

Jedan od junaka jučerašnje tragedije u Bostonu svakako je bio Joe Andruzzi, bivši igrač Packersa, koji je snimljen kako na rukama nosi ozlijeđenu ženu na sigurno. Andruzzi je sudjelovao kao natjecatelj na maratonu, a u javnosti je poznat i po svom značajnom angažmanu u brojnim humanitarnim akcijama. Zajedno sa suprugom osnovao je i zakladu "Joe Andruzzi" za pomoć siromašnima diljem svijeta.Liječnica završila utrku pa pohitala u pomoć ozlijeđenima

Liječnica Vivek Shah svojim je potezom također zaslužila mjesto među junacima jučerašnje tragedije. Naime, ona je bila jedna od natjecatelja koji su ciljnom ravninom prošli upravo u trenutku eksplozije. Usprkos činjenici da je bila pod stresom, zadržala je "hladnu glavu" i pružila pomoć desecima ozlijeđenih.Aktivist spasio muškarca koji je izgubio obje noge

Jedan od junaka zasigurno je bio i mirovni aktivist Carlos Arredondo. On je priskočio u pomoć skupini koja je trčala maraton u spomen na poginule američke veterane. Carlos je pomoć pružio muškarcu koji je u eksploziji ostao bez obje noge. Dok su ga drugi gurali u kolicima do vozila hitne pomoći, Carlos je trčao uz njih te unesrećenom pritiskao arteriju kako bi spriječio istjecanje krvi iz raznesene noge. Ta je fotografija jučer obišla cijeli svijet.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara