Sramota! Ministarstvo obrazovanja ostalo bez novca!

Foto: Hina

PROSVJETNE radnike na početku prosinca dočekale su loše vijesti. Osim što su se morali odreći božićnica, neće im biti isplaćene niti naknade za prijevoz. Također, ostaju i bez dodataka za smjenski te dvokratni i prekovremeni rad.

> Nastavnici ostali bez troškova prijevoza i božićnice: "Božić se bliži, u mojoj kući ga ovog mjeseca neće biti"

Mnogim će prosvjetnim radnicima plaće za prosinac tako biti drastično smanjene. Ministar obrazovanja Željko Jovanović prosvjetarima je poručio da će im zakašnjele naknade za prijevoz biti isplaćene u siječnju. Mjesečno se za naknadu za prijevoz prosvjetarima izdvaja oko 23 milijuna kuna, tvrde iz Jovanovićeva ministarstva. Taj novac za prosinac, kako kažu, jednostavno nemaju.

"U svjetlu negativnih makroekonomskih kretanja, u izmjenama i dopunama Državnog proračuna za 2013. godinu Ministarstvu znanosti, obrazovanju i sporta odobreno je povećanje rashoda za 580 milijuna kuna. Uz dodatne uštede koje je Ministarstvo iskazalo na ostalim rashodima, u iznosu od 102 milijuna kuna, osiguran je novac za isplatu plaća svim zaposlenicima u sustavu znanosti i obrazovanja za mjesec studeni s isplatom u prosincu. Budući da raspoloživim sredstvima Ministarstvo nije u mogućnosti pokriti sve troškove (naknada za prijevoz, prekovremeni sati) isplata je navedenih rashoda odgođena za 20 dana, što znači da će navedeni troškovi svim zaposlenicima biti isplaćeni u prvom tjednu mjeseca siječnja", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz ministarstva.

Prednost dali naknadama za darove za djecu

"Naknada za prijevoz neće biti isplaćena niti zaposlenicima Ministarstva, agencija u sustavu obrazovanja i znanosti, visokim učilištima niti institutima. Prekovremeni rad istima se odavno već ne isplaćuje. Državni dužnosnici, dakle i sam ministar, nemaju pravo na troškove naknade na prijevoz", poručuju iz ministarstva.

"Djeci svih zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti  koja ostvaruju pravo na dar za djecu  isti će u pojedinačnom iznosu od 500 kuna biti isplaćen ovaj mjesec. Kako se također radi o ukupnom iznosu od oko 23 milijuna kuna, Ministarstvo je odlučilo u isplati troškova dati prednost  djeci s obzirom na činjenicu da će troškovi prijevoza biti namireni u prvom tjednu siječnja te nitko neće biti zakinut za svoja prava", tvrdi ministarstvo.

Božićne čestitke prosvjetarima

"Nakon objave da javne službe ostaju bez božićnica, još dvije božićne čestitke stigle su jučer prosvjetarima od ministra Željka Jovanovića", rekao je sarkastično čelnik sindikata Preporod Željko Stipić.

"Kada su nas lani uvjeravali zašto je dobro da sindikati pristanu na ove restrikcije, obećavali su da neće biti smanjenja plaća, niti otpuštanja, a sada je očito da su lagali", rekao je Stipić.

No, zaposlene u osnovnim i srednjim školama najviše je ogorčila najava da u prosincu neće dobiti naknadu za prijevoz, koja za neke prosvjetare putnike, koji putuju na udaljenija mjesta, iznosi i do 3.000 kuna.

"Novca nedostaje jer se nije dobro planiralo, a i zato što je novac namijenjen prosvjetarima trošen u druge svrhe, za što je direktno odgovoran resorni ministar Željko Jovanović", rekao je Stipić.

Sindikat prijeti prosvjedima

Pozvao je Vladu da na sjednici u četvrtak donese odluku da se iz proračunske pričuve isplate troškovi prijevoza, a u protivnom će, kaže, nastati pravi kaos, u zadnjim tjednima prvog polugodišta, kada će radnici, umjesto na svojim radnim mjestima, biti na prosvjednim skupovima.

"Mi ćemo u školskim sindikatima učiniti sve ono što možemo. Ne mogu u ovom trenutku najaviti što će se točno događati, ali zasigurno će se te reakcije kretati u rasponu od masovnih prosvjeda, pa do masovnih sudskih tužbi. Naime, sve su ovo prava iz Kolektivnih ugovora, ona su utuživa", poručio je Stipić.

Ribić: Ako se naknade ne isplate, podižemo tužbe

Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, za Index je kazao da će, u slučaju da naknade za prijevoz prosvjetarima ne budu isplaćene ni u prosincu, podnijeti sudske tužbe protiv Vlade. "Ništa drugo ne možemo napraviti. Ne može sindikat isplatiti naknadu za prijevoz. Ako nema država, kako će imati sindikat", kaže Ribić.

"Prosvjetari prema kolektivnom ugovoru imaju pravo na naknade za prijevoz. Vlast to mora isplatiti. Ako trenutno nema novca, onda će se u siječnju isplatiti dvostruko. Ali to je slika i prilika jedne neuspješne ekonomske politike. Slabo im se puni proračun, nemaju novaca, imaju problema s rashodima, prihodima, deficitima... To samo govori da nema proizvodnje i ovo je samo manifestacija toga", kaže Ribić.

Neisplata plaće je kazneno djelo

Reagirao je i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Jovanovićevo ministarstvo Mihalinec podsjeća na članak 29. stavak 14. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjim školama, u kojem stoji da se naknada za prijevoz isplaćuje unaprijed i to najkasnije zadnjeg dana u mjesecu za idući mjesec.

"U slučaju nepoštivanja Kolektivnog ugovora uputit ćemo sve oštećene zaposlenike na pokretanje tužbi za ostvarenje prava", poručuje Mihalinec i podsjeća Vladu da je neisplata plaće ili dijela plaće kazneno djelo prema članku 132. Kaznenog zakona.

Zbog toga Mihalinec poziva Ministarstvo obrazovanja da povuče odluku i žurno izvrši svoje obveze prema prosvjetarima. U suprotnom, sindikat će podnijeti protiv ministra Jovanovića kaznenu prijavu. "Upozoravam vas kako je za kazneno djelo neisplate plaće predviđena zatvorska kazna do tri godine", stoji u pismu koje je Mihalinec poslao Jovanoviću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara