Srbija: Radnici nakon neisplate 40 plaća zaplijenili tvornicu i planiraju nastavak proizvodnje

Foto: scx.hu

ZBOG neisplaćenih plaća 140 radnika Tvornice pumpi "Jastrebac"  iz Niša dobilo je staru halu nekada najveće firme te vrste u Europi.

Nakon tužbi zbog 40 plaća koje nisu primili, Prizivni sud u Nišu potvrdio je presudu Općinskog suda, iz veljače ove godine, kojom su radnici postali vlasnici vrijedne imovine svog poduzeća.
Presuđeno je da tvornica pumpi tužiteljima, pod prijetnjom prinudnog ovrhe, mora predati tvorničku halu od 2.100 četvornih metara, također oko 2.000 kvadrata pomoćnih prostorija i zemljišta pod zgradom, površine 3.240 kvadrata.
 
Osim toga, "Jastrebac" će morati platiti i 6,5 milijuna srpskih dinara na ime sudskih troškova. Ova tvornica je pod vrlo složenim okolnostima otišla u stečaj 2. srpnja 2010. godine, a skupština vjerovnika izglasala je tada program reorganizacije i "Jastrebac" spasila od bankrota i likvidacije.
 
Međutim, kada su radnici podigli tužbe, stečajni upravitelj je donio rješenje kojim ne prihvaća njihov zahtjev da se hala i zemljište izuzmu iz stečajne mase. Presuđeno je da su radnici ipak imali pravo potraživati imovinu tvornice, na ime neisplaćenih zarada.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Na ovaj način spriječili smo prodaju hale kao dijela stečajne mase i spasili ovo "srce" tvornice. A sa radnicima, koji su sada vlasnici te imovine, planiramo da se u toj hali nastavi proizvodnja, kakva je bila prije par desetljeća", kaže odvjetnik Srđan Aleksić, koji je na sudu zastupao radnike "Jastrepca", prenosi beogradski B92.
 
Aleksić kaže da će uskoro formirati poseban tim, koji će pokušati pronaći zainteresirane partnere da zajedno u hali nastave proizvodnju pumpi.
 
"Kako tvrtka Al Dahra planira kupnju poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, predložit ćemo da ulože i u Jastrebac , jer će im proizvodi ove tvornice biti potrebni za navodnjavanje", ističe Aleksić.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara